Radović

Sud: Irena Radović nezakonito smijenjena

Upravni i Vrhovni sud Crne Gore ocijenili su da bivša viceguvernerka Centralne banke Irena Radović nije mogla biti smijenjena sa te funkcije na osnovu Zakona o CBCG, već da se na prava zaposlenih u vrhovnoj monetarnoj instituciji odnose opšti propisi o radu, kao i da je Osnovni sud nadležan da odlučuje o sporovima iz radnog odnosa.

Radovićeva je zbog toga tužila Skupštinu Crne gore koja je smijenila na predlog guvernera CBCG Radoja Žugića u julu ove godine i glavno ročište po toj tužbi je u Osnovnom sudu zakazano za januar naredne godine.

“Smatramo da je odluka Skupštine da smijeni Irenu Radović nezakonita i zato smo podnijeli tužbu.Prethodno je predmet bio u Upravnom sudu koji se, kao i Vrhovni sud posle toga, izjasnio da se na Irenu Radović ne odnose odredbe zakona o CBCG koje se odnose na članove Savjeta koji nijesu u radnom odnosu kod CBCG. Smatramo da iz tog tumačenja Vrhovnog suda jasno proizilazi da ne mogu biti primijenjene ostale odredbe zakona o CBCG na osnovu kojih je ona razriješena. Zato će se u sudskom postupku procjenjivati sud da li je ovo rješenje sprovedeno po zakonu o radu. Odluka o razrešenju i postupak koji je prethodio ne pominje zakon o radu, niti ta odluka ima obrazlozenje ni pouku o pravnog lijeku zbog čega je supotna zakonu o radu”, kazao je danas novinarima nakon pripremnog ročišta advokat Siniša Gazivoda koji zastupa Radovićevu u sporu protiv Skupštine.

On je kazao da će tražiti poništenje odluke o razrešenju, da Radovićeva u slučaju da dobije spor imala bi mogućnost na naknadu štete, kao i da bi ta odluka bila satisfakcija ako se ima u vidu kakva je kampanja vođena protiv nje i na koji način je razriješena.

Vijesti

Check Also

Udružene IT kompanije pokreću talas promjena: uz ICT Cortex do digitalne Crne Gore

Predstavnici crnogorske IT zajednice koja zapošljava 50% kadrova u IT sektoru i generiše 10% ukupnog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *