Sjutra počinje suđenje po tužbi Radović

Dodajte komentar
Radović

U Osnovnom sudu u Podgorici, kod sudije Milene Brajović, sjutra počinje sudski proces po tužbi bivše viceguvernerke Centralne banke (CBCG) Irene Radović protiv crnogorske Skupštine.

Radović tužbom traži poništavanje odluke o njenom razrješenju od 5. jula ove godine, kada je smijenjena sa funkcije viceguvernera.

U tužbenom zahtjevu je navedeno da Savjet CBCG, na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, nije dopustio učešće Radović u postupku utvrđivanja njene navodne odgovornosti, a koji je bio osnov za podnošenje predloga Skupštini da poslanici razriješe Radović sa funkcije viceguvernera, piše Dan.

Radović je sa funkcije viceguvernera razriješena oko 60 dana nakon što je podnijela tužbu za mobing protiv Žugića, uprkos Zakonu o zabrani zlostavljanja na radu koji propisuje zaštitu od gubitka radnog mjesta nakon pokretanja tužbe.

U vrijeme razrješenja bila je na liječenju u bolnici u Beču.

U obrazloženju traženja smjene Radović, koje je CBCG dostavila parlamentu, pisalo je da ona nije pokazala potrebni nivo stručnosti, da je odala poslovnu tajnu i da je predlagala odluke u ličnom interesu.

Predlog su tada potpisali članovi Savjeta Žugić, Nikola Fabris, Miodrag Radonjić, Asim Telaćević, Srđa Božović, Milorad Jovović i Milivoje Radović.

U formalnom odgovoru na inicijativu za njenu smjenu, upućenom Savjetu CBCG u julu, Radović je, između ostalog, saopštila da je tokom obavljanja funkcije bila suočena sa opstrukcijama i zahtjevima koji nijesu bili u skladu sa profesionalnom etikom i zakonom.

Tvrdila je da se radi o revanšizmu jer je optužila Žugića da je od nje I najbližih saradnika ukrivao kritično važne informacije za obavljanje dužnosti viceguvernera za kontrolu banaka.

Radović je objasnila da su neki od razloga za obračun sa njom i to što se nije slagala s višestrukim selektivnim kontrolama pojedinih banaka, dok su druge kontrole odlagane na zahtjev Žugića.

Ona je kazala da je pravi razlog traženja njene smjene taj što je odbila da napiše predlog za smjenu glavnog izvršnog direktora jedne od stranih banaka u Crnoj Gori, a po nalogu Žugića, bez validnog utemeljenja.

(Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *