Cijene nafte prošle nedjelje potonule više od 10%

Cijene su nafte na svjetskim tržištima prošle nedjelje potonule više od 10 posto, [ti je najve’i pad od septembra prošle godine, jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija izazvati pad potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje je skliynula skliznula 10,75 posto, na 53,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11 posto, na 45,60 dolara.

Kao i svjetske berze dionica, naftna su tržišta snažnim pritiskom zbog strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Dodatni je tas na vagi zatvaranje pojedinih državnih službi u SAD-u jer se republikanci i demokrata u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti o finansiranju u idućoj godini.

Osim zbog nesklonosti ulagača prema riziku, oscilacije cijena pojačane su i zbog slabijeg obima trgovanja uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

“Reći da je raspoloženje pomalo negativno bilo bi uistinu preblago”, konstatuje Stephen Innes iz OANDA-e.

U dva mjeseca cijene pale više od 30 posto.

Check Also

Lufthansa na korak od preuzimanja italijanske državne aviokompanije

Njemački avio privoznik Lufthansa i talijansko Ministarstvo finansija potpisali su memorandum o kupovini manjinskog udjela …

Leave a Reply

Your email address will not be published.