Šta ako ne bude dogovora o Bregzitu?

Evropska unija predstavila je juče seriju kratkoročnih mjera za ograničavanje poremećaja u vazdušnom saobraćaju, finansijskim uslugama i trgovini, ako Velika Britanija u martu napusti evropski blok bez dogovora.

Evropska komisija, koja koordinira evropskim odgovorom na Bregzit, takođe je pozvala 27 drugih članica EU da dozvole britanskim državljanima koji žive u njihovim zemljama da tamo ostanu i da nastave da rade poslije 29. marta, dana kada bi Britanija trebalo da izađe iz Unije, prenosi Rojters.

Međutim, kako navodi BBC, Velika Britanija trebalo bi da to isto učini za državljane zemalja EU.

Mjere Komisije odnose se na transport, finansijske usluge, carinske i granične kontrole, oporezivanje i klimatske promjene, i za njihovo usvajanje potrebna je podrška Evropskog parlamenta i 27 zemalja koje ostaju u EU.

Komisija je predložila i da se britanskim avio-kompanijama dozvoli da lete ka i sa aerodroma iz EU u trajanju od 12 mjeseci, pod pretpostavkom da je Britanija ponudila ista prava avio-kompanijama iz EU.

To znači da je EK predložila da se osigura samo bazična povezanost i ni na koji način ne bi trebalo da se Britaniji daju pogodnosti koje nudi članstvo u EU. Sve više od te bazične povezanosti uslovljeno je recipročnim mjerama s britanske strane.

Što se tiče vozača kamiona i drugih teretnih vozila, oni će moći da ulaze u EU devet mjeseci bez prijavljivanja za dozvolu, koje umije da bude komplikovano.

Prema riječima EK, ove mjere ne traba porediti sa članstvom u EU, niti onim što je ponuđeno u tranzicionom periodu u sporazumu o Bregzitu, o kome britanski parlament tek treba da glasa.

Iz Brisela je rečeno će ovi dogovori biti striktno vremenski ograničeni i da mogu da se prekinu bez konsultacija sa Velikom Britanijom.

Brisel je upozorio i na to šta će se sve dešavati ako dođe do takozvanog “tvrdog Bregzita”.

Navedeno je da će, između ostalog, doći do velikih zastoja i odlaganja u prevozu robe, zbog carinskih provjera.

Dalje, pružaoci usluga finansijskog sektora u Britaniji će izgubiti pravo da te usluge pružaju u zemljama EU.

Što se tiče britanskih državljana, vize im neće biti potrebne da provode kratke periode u zemljama EU, rekla je komisija.

Državama članicama je rečeno da preduzmu sve neophodne zakonske i administrativne mjere kako bi dokumenti privremenog boravka mogli biti izdati do datuma povlačenja Britanije iz EU.

Državljanima Velike Britanije koji su živjeli u državama EU u periodu dužem od pet godina mora se odobriti, pod određenim uslovima, status dugoročnog boravka, rekla je komisija.

Kako piše BBC, tu se vidi gdje EU ima ograničen mandat. Predlozi o državljanima Velike Britanije koji žive u zemljama EU oslanjaju se na državne vlade jer uključuju oblasti gdje je na djelu nacionalna, a ne evropska moć.

Prema pisanju BBC-ja mnoge od ovih mjera su nešto velikodušnije prema Britancima nego što se očekivalo od EU.

Međutim, u pitanju nije dobra volja Brisela, nego računica, jer EU prije svega gleda da zaštiti svoje interese.

Evropska komisija svjesna je posljedica koje će Bregzit imati i naglašava da su ove mjere usmjerene samo na smanjenje štete jer se šteta nikako ne može ukloniti u potpunosti. Ove bi mjere, barem u prvih šest do devet mjeseci, trebalo dati prostor za disanje građanima dok se ne pronađe neko trajnije rješenje.

Check Also

Ovo su mentalne vještine koje su neophodne da budete lider

Kako biste bili dobar lider nije bitno samo dobro ynati posao, bitne su i neke …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *