Francuzi danas zvanično preuzimaju aerodrom “Nikola Tesla”

Francuska koropracija “Vansi erports” (Vinci Airports), koja je dobila koncesiju za beogradski Aerodrom “Nikola Tesla”, danas će zvanično preuzeti upravljanje tim preduzećem, izjavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“To će značiti velike investicije u aerodrom, ali i druge investicije, kao što će biti izgradnja pruge BG voza, koja će povezivati aerodrom i centar, o čemu se pregovara sa Vladom Japana”, kazao je Vesić u Skupštini Beograda prilikom predstavljanja budžeta.

Vlada Srbije izabrala je početkom godine “Vansi” kao najpovoljnijeg ponuđača za koncesiju beogradskog aerodroma na 25 godina, jer je ponudio 501 milion eura, uz investicionu obavezu od 732 miliona eura.

Ranije je procijenjeno da bi prihodi od koncesije u narednih 25 godina trebalo da budu 1,5 milijardi eura, dok će godišnja taksa na koncesiju iznositi od 4,3 miliona eura do 16 miliona eura.

Od ponude za koncesiju 417 miliona eura ide u republički budžet, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, odnosno građani Srbije.

Francuska kompanija se obavezala i da neće biti otpuštanja ljudi na aerodromu.

“Vansi” je osnovana 1996. godine, kao dio građevinsko-poslovne kompanije “Vansi” (Vinci), jedne od najvećih takvih u Evropi.

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *