Skoro 75 odsto novozaposlenih u eurozoni su radnici stariji od 54 godine

Dodajte komentar

Skoro tri četvrtine novozaposlenih u eurozoni u proteklim godinama činili su radnici stariji od 54 godine, što upućuje na zaključak da reforme penyionog sistema tjeraju radnike da duže ostaju na tržištu rada, pokazuje u četvrtak objavljeno istraživanje Evropske centralne banke (ECB).

Od 2013. godine u eurozoni je otvoreno 9,6 miliona radnih mjesta a blizu tri četvrtine njih popunili su radnici u dobi 55 do 74 godine, zaključak je članka objavljenog u ECB-ovom ekonomskom biltenu.

Poređenja radi, njihov je udio u 10-godišnjem razdoblju prije dužničke krize bio manji od trećine, ističu u ECB-u.

“Demografija i penzione reforme vjerovatno su glavni faktori koji objašnjavaju dubinske promjene u dobnim kategorijama novozaposlenih”, zaključak je autora članka.

Radnici u ′najboljim godinama′, od 25 do 54 godine, činili su tek oko petine novozaposlenih u navedenom vremenskom razoblju. U prethodnom je razdoblju njihov udio iznosio oko dvije trećine.

Evropska populacija naglo stari i radna snaga mogla bi se smanjiti u idućim decenijama i pojačano opterećivati državne finansije s obzirom na rekordno velik broj penzionera u odnosu na broj radnika.

Trenutno na jednog penzionera dolaze tri radnika, najmanje otkada su se počeli pratiti ti podaci. U Evropskoj komisiji procjenjuju da bi do sredine vijeka na jednog penzionera trebala dolaziti dva radnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *