Budućnost je u dijeljenju automobila

BMW i Daimler su u mogućnosti da udruže snage u usluzi dijeljenja automobila. Komisija EU i animonopolsko tijelo SAD odobrili su spajanje flota za dijeljenje automobila Car2go i DriveNow sa ukupno oko 20.000 automobila za najam, objavila su dva poroizvođača automobila.

Spajanje će biti kompletirano krajem januara, a sljedeći korak će biti inaugurisanje nove kompanije tokom prvog kvartala 2019. godine. Najava je odgođena za nekoliko sedmica pošto su odobrenja američkih vlasti trajala duže nego što se očekivalo.

U novu kompaniju uključuju se platforme za rezervacije Moovel i ReachNow, MyTaxi, Chauffeur Prive, Clever Taxi i Beat, usluge parkiranja ParkNow i Parkmobile i usluge punjenja električnih automobila ChargeNow i Digital Charging Solutions. Prema samoreklami dva proizvođača automobila, joint venture će biti “najatraktivnije, sveobuhvatno rješenje mobilnosti”.

Daimler i BMW zajedno imaju oko 40 miliona klijenata u “car sharingu”, posebno u Evropi. Dva automobila udružuju se kako bi dijelili troškove i brže rasli te bili konkuretniji u tržišnoj utakmici sa drugim takmacima kao što su Uber ili Didi Chuxing u Kini.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 12. jul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *