Nova tehnologija koja smanjuje potrošnju benzinaca i dizelaša za 30 posto

Motorima s unutarnjim izgaranjem, uvriježeno je mišljenje, odbrojani su dani. Mnoge kompanije ipak trude se da ovu pogonsku tehnologiju održe  što duže na životu, a njemački startup Micro Wave Ignition AG vjeruje kako ima rješenje koje bi benzincima i dizelašima moglo značajno produžiti vijek zadovoljavanja ekoloških standarda, piše tportal.

MWI-ova tehnologija navodno modernim benzincima i dizelašima smanjuje potrošnju za 30-ak posto, te emisiju izduvnih gasova za nevjerovatnih 80 posto.

Ključ je, kažu, u pulsnim mikrotalasima koji umjesto svjećica i grijača služe za paljenje smjese kod benzinaca, odnosno dizelaša.

Sniženje potrošnje goriva i emisije izduvnih gasova postiže se znatno nižom temperaturom izgaranja, tvrde u njemačkom startupu.

Da ovaj tehnološki napredak drži vodu, odnosno da ima dima gdje ima i vatre, dokazuje vlasnička struktura MWI-ja. Jedan od partnera u grupi investitora koji drže 20 posto MWI-jevog temeljnog kapitala je bivši prvi čovjek Porschea – Wendelin Wiedeking.

Kompanija iz Empfingena trenutno je u potrazi za kupcima i partnerima kojih, pokažu li se njihove tvrdnje tačnimzaga, ne bi trebalo manjkati.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *