Telenor dobitnik glavne nagrade Unije poslodavaca

Kompanija Telenor dobitnik je Glavne nagrade Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) u ovoj godini, za najdosljedniju primjenu politika društveno odgovornog poslovanja (DOP), a iako DOP praktikuju velike kompanije, ta praksa postaje sve zastupljenija među malim i srednjim preduzećima.

To je saopšteno na svečanosti UPCG na kojoj su dodijeljene nagrade za mala, srednja i velika preduzeća, u kategorijama: Briga za zaposlene, Briga za životnu sredinu i Briga za zajednicu, a preduzeću koje je po sve tri kategorije najbolje inkorporiralo DOP u svoje poslovanje, dodijeljena je Glavna nagrada.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, istakla je da poslovna zajednica nikada nije bila glasnija u borbi za stvaranje boljih uslova poslovanja i eliminisanje brojnih anomalija i problema, koji ometaju njihov svakodnevni rad, a koji su, kako je rekla, nastali kao produkt neefikasnih strategija, politika i mjera koje se sprovode na nacionalnom, a posebno na lokalnom nivou.

„Društveno odgovorno poslovanje u najvećoj mjeri prihvataju i praktikuju velike kompanije, naročito one globalne, ali moram naglasiti da nas u UPCG posebno raduje to što, iz godine u godinu, takva praksa postaje sve zastupljenija i među malim i srednjim preduzećima koja postaju čak i svojevrsni lideri inovativnog pristupa u primjeni principa DOP“, rekla je Radulović.

Direktorka ljudskih resursa u kompaniji Telenor, Biljana Radusinović, kazala je da je Glavna nagrada vjetar u leđa kompaniji da se i dalje trudi da ispuni očekivanja zajednice.

U oblasti “Briga za zaposlene” za 2018. godinu, nagradu u kategoriji malo preduzeće dobio je Bild studio, dok je u kategoriji veliko preduzeće, nagrada pripala kompaniji Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), a za srednja preduzeća nagrada nije dodijeljena.

Rukovoditeljka Sektora za ljudske resurse, opšte poslove i korporativne komunikacije u CEDIS-u, Magdalena Vukčević, istakla je da iza pojma poslodavac stoji tim stručnih ljudi, koji žele da mijenjaju stvari nabolje i kojima je stalo do kompanije i do toga da zaposlene učine srećnim.

“Njima je stalo da zaposleni osjete da poslodavac vodi računa o njima i samim tim, ova nagrada, stiže u pravo vrijeme, pred Novu godinu, kada smo svi pomalo umorani od mnogobrojnih projekata i daje nam krila da i u sljedećoj godini tako nastavimo”, rekla je Vukčević.

U oblasti “Briga za zajednicu” za 2018. godinu, ravnopravni dobitnici nagrada u kategoriji malo preduzeće su kompanije Domen, ZZI i Fabrika ideja.

Izvršni direktor, autor i producent emisije „Dnevnica“, Vladan Otašević, rekao je da je princip poslovanja Fabrike ideja drugačiji nego ostalih članova UPCG, jer “više dajemo onima sa kojima sarađujemo, nego što možemo da zaradimo, ali srećni smo zbog toga”.

“Nismo u mogućnosti da pomognemo dugoročno i da učinimo nešto što bi trebalo da urade institucije države. Ali i ova naša kratka pomoć, koja može trajati nekoliko mjeseci ili godina, je itekako značajna. Za tri godine smo uspjeli da prikupimo pomoć u iznosu od pola miliona eura”, rekao je Otašević.

U oblasti “Briga za zajednicu” u kategoriji srednje preduzeće nagrada je dodijeljena Sava osiguranju, a u kategoriji veliko preduzeće kompaniji Crnogorski elekroprenosni sistem (CGES).

Predsjednica Odbora direktora CGES-a, Vesna Bracanović, istakla je da je projekat koji je tu kompaniju, ove godine izdvojio, značajna donacija Bolnici Danilo I na Cetinju, kojom je riješen dugogodišnji problem u operacionom bloku.

“Osim brige za zajednicu, ove godine ulagali smo i u projekte, koji su vezani za brigu za zaštitu životne sredine, tako da smo bili prvi koji su podržali projekat Moje drvo, sa najvećim iznosom do sada”, rekla je Bracanović.

U oblasti “Briga za životnu sredinu” za 2018. godinu, u kategoriji malo preduzeće, nagrađena je kompanija Amplitudo, a u kategoriji srednje preduzeće, ravnopravne nagrade osvojile su kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora i Montenomaks C&L.

Svečanosti na kojoj su ovogodišnjim laureatima dodijeljene „UPCG nagrade za DOP“, prethodila je dodjela Priznanja za napore uložene u inkorporiranje principa društvene odgovornosti u poslovanje čiji je dobitnik Rudnik uglja Pljevlja.

Javni konkurs za „UPCG nagradu za DOP“ za 2018. godinu bio je otvoren od 25. septembra do 25. oktobra, a prijave su mogle da podnesu sve kompanije registrovane u Crnoj Gori.

Check Also

Crna Gora ne može računati na otpis duga

Crna Gora ne može računati na eventualni otpis dijela duga od MMF i Svjetske banke, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *