FZD o Atlas i IBM: Raspoloživa sredstva premašuju garantovane depozite

Fond za zaštitu depozita raspolaže iznosom sredstava koja premašuje garantovane depozite kod Atlas i Invest banke Montenegro (IBM), saopštio je njegov direktor, Predrag Marković.

On je agenciji Mina-business kazao da su određena sredstva deponenata, u skladu sa odlukom privremenog upravnika, privremeno blokirana i da se njima ne može raspolagati do isteka roka koji je određen.

„Njihova sredstva su zaštićena do iznosa od 50 hiljada EUR po deponentu i po banci, tako da nema straha od gubitka garantovanih depozita“, tvrdi Marković.

Centralna banka (CBCG) uvela je u petak privremenu upravu u Atlas i IBM banku, na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u tim bankama.

Privremena uprava je supervizorska mjera koju je CBCG preuzela sa ciljem poboljšanja finansijskog stanja u Atlas i IBM banci i njihovog oporavka, te zaštite depozita rađana i preduzeća.

Uvođenjem privremene uprave, kako se dodaje, sva ovlašćenja dosadašnjih organa banaka prenijeta su na privremene upravnike.

Marković je rekao da Fond nema nikakvih ingerencija kod uvođenja mjera privremene uprave.

CBCG je u ponedjeljak, na predlog privremenih upravnika, uvela moratorijum, odnosno mjeru privremene obustave plaćanja obaveza tih finansijskih institucija, na period od 45 dana.

Od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja – plate, penzije, socijalna davanja povjerilaca banaka.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

2 KOMENTARI

  1. Je li CBCG počela da povlači novac Fonda za zaštitu depozite kojim upravlja? Da ima Fond odakle da isplati građane. Ili je guverneru plan da produži moratorijum na 6 mjeseci, mora da je uveo 45 dana zabrane za isplate do 50000, iako nije smio po Zakonu, da odloži odlazak – jer zna da mora da ide.

    • Ovaj Petar mora da je neki nezadovoljni radnik CBCG koji zbog “loseg pedigrea ” nije daleko dogurao,pa daje komentare obicno u priblizno vrijeme,kad poslije radnoga dana dodje kuci I pojede supicu sto mu je majka spremila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *