Sve opcije otvorene uoči glasanja o Brexitu

Bitanski parlament u utorak glasa o tome da li prihvata dogovor premijerke Tereze Mej (Theresa May) o izlasku iz Evropske unije i budućim odnosima s njom, a svjetski mediji analiziraju izglede za njegovo usvajanje, novi referendum, prijevremene izbore ili ostanak u Uniji.

Upozorenja Tereze Mej uoči ključnog glasanja

Ukoliko poslanici odbiju premijerkin sporazum suočavaju se s “nepoznatim terenom”, upozorila je Tereza Mej uoči ključnog glasanja, piše BBC.

Premijerka je rekla da će odbacivanje njenih prijedloga značiti “ozbiljnu nesigurnost” za Veliku Britaniju.

Upozorila je poslanike da bi njihove aktivnosti mogle dovesti do općih izbora, a tu postoje “veoma realni rizici da se Brexit ne dogodi”.

Downing Street takođe odbija novinske najave da bi Tereza Mej mogla odložiti glasanje planirano za utorak. “Glasanje će biti održano”, rekao je portparol.

Laburisti, liberalni demokrati, sjevernoirski DUP, škotski SNP i desetine konzervativnih poslanika rekli su da ne mogu podržati sporazum, što znači da je malo vjerovatno da će proći, navodi BBC.

Ukoliko ugovor bude odbijen, nije jasno šta će se naredno dogoditi – sa insistiranjem Mejove da je njen ugovor bio najbolji za zemlju.

“Ako ovaj ugovor ne prođe, to bi značilo ozbiljnu neizvjesnost za naciju sa veoma realnim rizikom bez Brexita ili napuštanjem Evropske unije bez dogovora”, rekla je Mej.

Sve bliži referendumu

Izbor sa kojim se poslanici suočavaju u utorak – da li da odobre uslove izlaska Britanije iz EU koje je ispregovarala premijerka – je najvažnija poslijeratna odluka sa kojom se suočio parlament, ocjenjuju urednici Observera i navode:

“Izlazak iz bilo kog takvog nereda leži u rukama Tereze Mej. Ona mora da se odupre sve češćim pozivima da podnese ostavku nakon velikog poraza: odlazak bi bio monumentalno zanemarivanje dužnosti. Umjesto toga, ona mora da vodi zemlju ka jedinom izlazu iz ove prepreke: ona mora narodu dati sporazum koji je ispregovarala…

Tvrdi bregzitovci su odavno prihvatili jezik populista; čak i kada upozoravaju na potencijal za građanske nemire u slučaju referenduma, oni pokušavaju da ga podgriju, optužujući poslanike da pokušavaju da “ukradu” Brexit od ljudi.”

Observer dodaje i da nema sumnje da će populisti koristiti referendum kao priliku da pokušaju da podgriju dalju mržnju i podjelu.

“Uzimajući u obzir ogroman nedostatak političkog rukovodstva u Westminsteru, ljudi imaju pravo da prihvate ili odbiju sporazum Tereze Mej. Odgovorni političari koji brinu o nacionalnom interesu potom će se suočiti sa životnom borbom da uvjere birače da bi podrška za dogovor Mejove bio čin mjesečarenja ka nacionalnom samopovrijeđivanju.”

Posljedice odbacivanja plana za Brexit

List Ekonomist (The Economist) piše da je sasvim sigurno da će poslanici odbaciti sporazum na kome je Mej radila posljednjih godinu i po dana i pita se šta onda?

“Poraz je izvjestan zbog toga što grupa tvrdokornih euroskeptika u Torijevskoj partiji ometa dogovor – kao i sjevernoirske Demokratske unionističke partije (DUP) koja podržava Vladu. Oni se plaše da bi “irski povratak” (aranžman napravljen kako bi se izbjegao bilo kakav rizik od čvrste granice između Irske i Sjeverne Irske) mogao da zadrži Britaniju zaključanu u carinskoj uniji sa EU na neodređeno vrijeme, otimajući im snove o čistom Brexitu.“

U tekstu se objašnjava da ono što se dalje dešava djelimično zavisi od obima poraza.

“Zahvaljujući opreznim očekivanjima ove sedmice, gubitak od 50 glasova ili manje možda bi skoro ličio na pobjedu vlade, omogućavajući joj da se bori. Međutim, ako bi vlada bila poražena sa skoro 100 glasova, to bi bio razarajući udarac. Rezultat bi bio politički haos, koji bi možda doveo do odlaska premijerke Mej, vanrednih izbora ili drugog referenduma.”

Ekonomist objašnjava da bi u međuvremenu, Brexit sat nastavio da kuca.

“U odsustvu zakona koji navodi drugačije, Britanija će napustiti EU sljedećeg marta. To znači da je opet rizik od odbijanja ugovora – Brexit. Poslanici su jasno stavili do znanja da to ne žele.”

Parlament se priprema za oduzimanje snage Terezi Mej

“Kada uvode kraljicu?” pita prijatelj producent iz Los Anđelesa. On je nestrpljiv zbog očiglednog kolapsa britanske vlade i zanesen vizuelnim ceremonijalnim mogućnostima, piše Kamila Kavendiš (Camilla Cavendish) za Fajnenšl Tajms (Financial Times) i dodaje:

“Ali čak ni odlučna Elizabeta Druga neće uspjeti da zamahne čarobnim štapićem da bi izliječila razlike oko Brexita… Ali moj američki prijatelj je uočio ključnu tačku. Tereza Mej je izgubila povjerenje svojih kolega, koji ne vjeruju da premijerka može da dobije podršku za “dogovor” sa EU na glasanju zakazanom za utorak.”

Autorka podsjeća da je Vlada poražena tri puta zaredom – nešto što se nije dogodilo od sedamdesetih godina prošlog vijeka – i utvrđeno je da je parlament ne poštuje.

“Iako premijerka nastavlja da ponavlja svoju mantru da postoje samo tri opcije: njen dogovor, bez dogovora ili bez Brexita, postoji četvrta: parlament preuzima kontrolu…

Sada mnogi poslanici smatraju da ne mogu glasati kako bi svoju zemlju učinili siromašnijom. Postalo je potpuno jasno da je brexitovska vizija bila fantazija…

Laburistički poslanici osjećaju zamah. Oni mogu da vide da konzervativna stranka izgleda kao gomila nekompetentnih, neosjetljivih ideologa, na čelu sa vođom, koja je usredotočena na svoje političko preživljavanje, da bi mogla da traži odlaganje glasanja u utorak.“

Kavendiš ocjenjuje i da je nevjerovatno da lider laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbin) nije pitao Mej ništa o Brexitu tokom zasjedanja predviđenog za pitanja premijerki, posljednjeg prije glasanja u utorak.

Korbinov zakon o nestanku Brexita

Njujork Tajms (The New York Times) ocjenjuje da je premijerka upravo pretrpjela tri ponižavajuća poraza u parlamentu zbog planova o napuštanju Evropske unije i, sa kritičkim glasanjem za manje od sedam dana, Britanija se, kako izgleda, suočila s najvećom političkom krizom posljednjih decenija.

“Zato je za lidera opozicije, Džeremija Korbina, spremna scena da nokautira… Ipak, očekuje se da parlament u utorak odbije plan Tereze Mej o Brexitu, prostor za izbjegavanje neprijatnih pitanja se brzo smanjuje, a sve više je pitanja koje će Korbin podsticati. Bez obzira na njegovu odluku, on bi mogao imati sudbinski utjecaj na rezultat.”

NYT navodi i da se svi slažu da je Korbinov krajni cilj da primora vlast na opšte izbore.

“Ukoliko to ne uspije, on bi mogao da promoviše alternativnu verziju Brexita koja drži Britaniju bliže vezanu za Evropsku uniju. Ili bi mogao da podstakne drugi referendum koji bi mogao potpuno da promijeni Brexit.”

Adrian Pabst, predavač o politici na Univerzitetu u Kentu, opisuje ovo kao “Korbinov ekvivalent Borisu Džonsonu (Boris Johnson)” koji ima svoj kolač i jede ga”.

“Ne postoji konsenzus među različitim frakcijama Laburističke partije o referendumskom pitanju”, rekao je Pabst i dodao da za sada ni ne postoji većina u Domu naroda za referendum.

“Korbinova podrška mogla bi to da promijeni, ali skoro sigurno on bi platio političku cijenu”, ističe NYT.

Šta ako parlament odbije sporazum?

Prema pisanju Vašington posta (The Washington post), s pažljivo osmišljenim britanskim i evropskim sporazumom o razlazu koji se kreće ka očekivanom neuspjehu u britanskom parlamentu ove sedmice, evropski lideri se pripremaju za još veći haos oko Brexita – i upozoravaju da nemaju dovoljno da ponudu učine privlačnijom za London.

“Sporazum na 585 strana, o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije nakon više od četiri decenije članstva, pokazao se kao politički toksičan u Westminsteru. Ali i britanska premijerka i lideri EU upozoravaju da je dogovor najbolji izbor, s obzirom na crvene linije sa obje strane pregovaračkog stola”.

Ako Mej izgubi, ona bi mogla da se vrati u Brisel u četvrtak na prethodno zakazani samit i zatražiti dodatne ustupke. Nadala se da će bilo kakve izmjene ugovora, plus moguća panika sa tržišta, biti dovoljna da ubijedi zakonodavce da ga podrže na drugom glasanju, navodi Post.

Obje strane sada sastavljaju planove za vanredne situacije kako da minimiziraju haos ako se dogodi najgore. Na EU strani u posljednjih nekoliko sedmica, pripreme su ubrzane, s obzirom da dubina britanskog haosa postaje jasnija, kažu diplomate uključene u pregovore.

(RSE)

Check Also

I Novatek uplatio 6 miliona eura garancija?

Ruska kompanija Novatek uplatila je u budžet Crne Gore šest miliona eura, pišu Vijesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.