Pobjeda “žutih prsluka” debelo će koštati Francusku

Suspenzija planiranih povećanja taksi na gorivo na šest mjeseci u Francuskoj koštaće dvije milijarde eura, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz vlade u Parizu.

Navodi se da će se ova “rupa” u javnim finansijama u potpunosti pokriti odgovarajućim smanjenjima troškova kako francuski budžetski deficit ne bi probio planiranih 2,8 odsto u 2019. godini.

Odluka francuske vlade da suspenduje planirano povećanje poreza na gorivo, u svijetlu rušilačkih protesta minulog vikenda na ulicama Pariza, ne dovodi u opasnost njene budžetske obaveze, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

“Predsjednik (Emanuel Makron) je uspostavio ekonomski kurs u čijem je fokusu poštovanje naših evropskih obaveza, uz smanjenje potrošnje, dugova i poreza. Ostaćemo na tom kursu”, rekao je Le Mer u Briselu, na marginama sastanka ministara finansija EU, prenosi Rojters.

Le Merova izjava je uslijedila nakon što je francuski premijer Eduar Filip objavio da je na šest mjeseci odložio tri fiskalne mjere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara, kao odgovor na proteste gradjana širom Francuske, takozvani “pokret žutih prsluka”.

Check Also

Centralna banka izdaje poslovne prostore u tržnom centru “Kruševac”

Centralna banka Crne Gore objavila je Javni poziv za davanje u zakup poslovnog prostora. Predmet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *