Najniža stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji od 2000.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u oktobru ove godine iznosila je 6,7 posto u Evropskoj uniji i ostala je stabilna u poređenju sa septembrom 2018. godine, a smanjila se u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je iznosila 7,4 posto, podaci su Eurostata, statističke kancelarije Evropske unije.

Ovo je najniža zabilježena stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji od početka mjerenja mjesečne nezaposlenosti u EU, u januaru 2000. godine.

Stopa nezaposlenosti u evropodručju iznosila je 8,1 posto u oktobru 2018. godine, i ostala je stabilna u poređenju s prethodnim mjesecom. Stopa nezaposlenosti je manja i u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 8,8 posto.

Radi se o najnižoj registrovanoj stopi nezaposlenosti u evrozoni od novembra 2008. godine.

Eurostat procjenjuje da se radi o brojci od 16,626 miliona nezaposlenih u oktobru 2018. godine u cjelokupnoj EU, od čega je 13,172 miliona na području evrozone. Od toga, na nezaposlene mlade ljude ispod 25 godina starosti otpada broj od 3,468 miliona u EU, od čega je 2,5 miliona u evrozoni.

Među državama članicama, najniža stopa nezaposlenosti u oktobru 2018. godine zabilježena je u Češkoj 2,2 posto zatim Njemačkoj 3,3 posto, dok su najviše stope nezaposlenosti zabilježene u Grčkoj 18,9 posto u avgustu i u Španiji 14,8 posto. U poređenju s prethodnom godinom, stopa nezaposlenosti pala je u svim državama članicama Evropske unije, a najveće smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u Hrvatskoj i to s 10,2 posto na 8,1 posto.

Check Also

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost

Crnogorsko aktuarsko društvo (CAD) organizuje drugi modul seminara na temu Solventnost II pod pokroviteljstvom Agencije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *