Predlozi SDP-a o zaradama i akcizama izostali sa dnevnog reda

Dodajte komentar

Predlozi Socijaldemokratske partije (SDP) u vezi sa povećanjem minimalne zarade, smanjenjem akciza i ukidanjem kriznog poreza nijesu uvršteni u jučerašnji dnevni red Skupštine.

Predstavnici SDP-a tražili su da minimalna zarada u Crnoj Gori bude na nivou od 50 odsto prosječne ili oko 250 eura, umjesto trenutnih 193.

Predlogom izmjena i dopuna zakona o akcizama traženo je da se akcize na gorivo smanje 15 odsto, čime bi se, kako smatraju u SDP-u, uticalo na zaustavljanje poskupljenja.

U cijeni litra benzina od 1,36 eura, akciza iznosi 53 centa, porez na dodatu vrijednost 21, a samo gorivo 59 centi.

Predlogom izmjena zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, SDP je tražio ukidanje kriznog poreza.

“Njegovo uvođenje je već uticalo na smanjenje neto zarada, te pokazalo i druge multiplikativne negativne efekte”, naveli u SDP-u.

Skupština nije prihvatila ni predlog nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, koji se odnosi na obaveze parlamenta da prati realizaciju strateških investicionih projekata.

“Vlada nije u zadatim rokovima dostavljala parlamentu izvještaje o realizovanim aktivnostima u investicionim projektima Mamula, Kumbor, Kraljičina plaža, kao i tivatska i hercegnovska Luštica. Tražimo da radimo naš posao u cilju jačanja kontrolne i nadzorne funkcije parlamenta”, rekao je Damjanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *