Jesu li korisnici rekli “ne” visokim iPhone-a cijenama?

Apple je ove godine predstavio tri nova modela iPhonea, a iako su svi iz kompanije, kao i tržišni analitičari, očekivali veliku potražnju za ovim uređajima, čini se da nisu zadovoljni s dosadašnjom prodajom.

Ovo je trebalo da bude još jedan rekordan i istorijski kvartal za Apple u kojem su analitičari očekivali veliku potražnju za novim modelima iPhonea. Još i prije predstavljanja iPhonea XS, XS Max i XR govorilo se da su ovi telefoni korak naprijed prema tržišnoj vrijednosti od dva biliona dolara, no ako pogledamo na tržišnu vrijednost kompanije nakon prekjučerašnjeg i jučerašnjeg zatvaranja berzi, vidjećemo da je ona pala na “samo” 880 milijardi dolara.

Razlog pada cijene dionica su informacije koje su se proširile internetom o padu potražnje za svim modelima Appleovih telefona, zbog čega su u kompaniji odlučili da smanje proizvodnju. Nedavno smo pisali o smanjenju proizvodnje za najjeftiniji ovogodišnji model iPhone XR, no čini se da su u Appleu precijenili potražnju za sva tri nova modela svojih telefona.

Razlog pada (očekivane) potražnje za ovim telefonima nije poznat, no možemo pretpostaviti šta bi mogao biti jedan od razloga – cijena. Nakon što je Apple prošle godine podigao ljestvicu osnove cijene iPhonea na 1000 dolara, ove su godine dodatno podigli na 1100 dolara, koliko košta osnovni model iPhonea Max.

Upravo zbog visoke cijene iPhonea XS i XS Max analitičari su govorili da će model XR koji u slobodnoj prodaji u SAD-u košta 749 dolara biti najpopularniji među korisnicima, no prema novom izvještaju The Wall Street Journala, Cook i ekipa planirali su proizvodnju 70 miliona komada ovih telefona u razdoblju između septembra i februara sljedeće godine, no tu su brojku smanjili za čak oko trećine.

Osim na dionice Applea, ove su se informacije odrazile i na dobavljače komponenta za iPhone koji, zbog smanjenja narudžbi, najavljuju manje prihode za ovo razdoblje.

Iako će Apple u aktualnom kvartalu ostvariti odlične prihode i profit pa će se iPhone ponovno pokazati kao “mašina” za prevljenje novca, te će svote ipak biti manje od ranije očekivanih i postavlja se pitanje mora li Tim Cook nešto promijeniti u svojoj strategiji pametnih telefona.

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.