Izrael prijeti kompaniji Airbnb

Izrael prijeti kompaniji Airbnb visokim taksama i pravnim posljedicama nakon njene odluke da prestane da objavljuje listu kuća za izdavanje turistima u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prijetnje su pojačale borbu Izraela protiv globalnog pokreta koji se zalaže za bojkot te zemlje zbog njenog odnosa prema Palestincima.

Ministar turizma Izraela Jariv Levin najavio je da će Izrael nametnuti „vrlo visoke takse“ kompaniji kako bi ograničio njeno djelovanje u zemlji. On je takođe rekao da će oni koji iznajmljuju kuće turistima u jevrejskim naseljima da tuže kompaniju kako bi „platila“ za svoju odluku.

Odluka kompanije je izazvala gnijev izraelskih funkcionera i lidera jevrejskih naseljnika ali su je pozdravili palestinski funkcioneri i organizacije za ljudska prava koje već dugo vrše pritisak na nju da prestane sporno objavljivanje popisa kuća za iznajmljivanje na Zapadnoj obali, prenio je AP.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) danas je kao pozitivnu ocijenila odluku Airbnba, dodavši da bi druge turističke kompanije trebalo da slijede taj primjer.

U izvještaju na 65 stranica HRW i izraelske nevladine organizacije Kerem Navot “Krevet i doručak u ukradenoj zemlji” se navodi status zemljišta na kojem su nekretnine za iznajmljivanje izgrađene. Navodi se i da je uz Airbnb i Booking.com doprinosio ekonomiji naselja uz ozbiljno kršenje prava.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.