Da li su osnivači Tethera manipulisali cijenom bitcoina?

Bitcoin je već nekoliko dana u slobodnom padu. Juče smo izvještavali o tome kako mu se cijena spustila na nivoe na kojima nije bila više od godine dana, da bi do danas ona potonula još dublje – ispod 4.500 dolara .

Ovaj negativni trend popratila je još jedna loša vijest vezana za tržište kriptovaluta, a ona dolazi iz SAD-a, gdje je pokrenuta istraga zbog mogućih manipulacija cijenom najveće svjetske kriptovalute.

Kao što je i jedna nezavisna studija pokazala, tokom velikog porasta cijene bitcoina prošle godine, koji je imao sva obilježja spekulativnog mjehura, događale su se brojne sumnjive transakcije – a gotovo sve one vezane su za kriptovalutu tether, istoimeni startup (Tether Ltd) sa sjedištem u Hong Kongu, te mjenjačnicu Bitfinex. Ova studija pokazala je kako je preko 50% rasta cijene bitcoina u danima najveće histerije bilo vezano za “upumpavanja” tethera na tržište putem Bitfinexa, te umjetnog podizanja cijene koju su tada pojedinci iskorištavali.

Oko ovog je slučaja u američkom Ministarstvu pravosuđa pokrenuta kriminalistička istraga koja bi trebala utvrditi je li zaista bila riječ o manipulaciji na tržištu kriptovaluta. Nadležni regulator CFTC (Commodity Futures Trading Commission) poslao je sudski poziv predstavnicima Tehera i Bitfinexa još prošle godine kako bi se očitovali o ovom slučaju.

Novi razvoj događaja pokazuje kako je istraga proširena i na moguće manipulacije ostalim kriptovalutama, no fokus je i dalje na tetheru, za koji se čini da je uzrokovao inicijalnu potražnju te tako vještački pokrenuo veliki “boom” cijena vodećih kriptovaluta. Isto tako Bitfinex je identifikovan kao “leglo” svih ovih ilegalnih aktivnosti.

Check Also

Veselin Grobović, predsjednik Opštine Nikšić: Budžet u suficitu, nove investicije, nezaposlenih manje za 30 odsto (video)

U toku 2018. Opština Nikšić je bila jedna od rijetkih koja je ostvarila suficit u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *