Trampova carinska strategija donosi Americi 20 milijardi dolara

Dodajte komentar

Uticajni njemački Ifo institut iz Minhena upravo je objavio studiju iz koje proizilazi da američki predsjednik Donald Tramp ima “ optimalnu carinsku strategiju“ prema Kini, koja će Americi donijeti godišnji prihod od 20 milijardi dolara.

Šef odjeljenja za spoljnu trgovinu u tom Institutu Gabrijel Felbermajr za FAZ.NET tvrdi da svi misli da će carine, koje je Amerika uvela na kinesku robu, platiti krajnji potrošači, ali …

“Ali te ne mora da bude obavezno tako. Proizvođači iz Kine takođe bi mogli da snize svoje cijene kako bi sačuvali udio na tržištu, na primjer tako što bi se odrekli dijela dobiti.U kom obimu oni to čine je empirijsko pitanje.U Studiji mi smo utvrdili da kineski proizvodjači cirka četiri petine carinskog tereta preuzimaju na sebe, i samo jednu petinu prosljeđuju dalje. Zašto? Jer su SAD tačno odabrale koju će robu da opterete carinama. I izabrali su baš onu kod koje su proizvođači u Kini malo fleksibilni, a potrošači u Americi imaju mnogo fleksibilnosti“, tvrdi Gabrijel Felbermajr za FAZ.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *