Šef Nisana biće otpušten jer je lagao o svojim prihodima

Dodajte komentar

Predsjednik proizvođača automobila Nisan (Nissan Motor Co) Karlos Gosn biće otpušten pošto je kompanija saopštila da je interna istraga ustanovila da je u prijavi smanjio svoj prihod za više miliona dolara kao i da je imao druga značajna “neprikladna ponašanja”.

Japanska televizija NHK je prenijela da je Gosn priveden jutros pošto je dobrovoljno pojavio na ispitivanju u tokijskom tužilaštvu. Tužilaštvo nije to potvrdilo.

Kompanija iz Jokohame, jedan od najvećih proizvođača automobila, saopštila je da su prekršaji otkriveni tokom istraga u proteklih nekoliko mjeseci koju su pokrenuo uzbunjivač. Gosn (64) navodno je za ličnu korist koristio imovinu kompanije, navodi se poslije istrage.

Nisan je saopštio da će dati informacije tužiocima i da će sarađivati u istrazi. Navodno je umiješan i jedan od direktora Nisana Greg Keli. Njih dvojica su prijavila prihod za ukupno oko pet milijardi jena (38,8 miliona eura) manje, prenijela je japanska agencija Kjodo.

Direktor Nisana Hiroto Saikava planira da predloži upravnom odboru da se Gosn i Keli smijene, navela je kompanija u saopštenju.

Grupa Nisan-Reno-Micubiši je među najvećim partnerstvima u automobilskoj industriji u svijetu, s oko 10 miliona prodatih vozila. Prije nego što je ušao u Reno, Gosn je radio za Mišelin (Michelin) u Sjevernoj Americi.

Akcije francuskog Renoa pale su jutros 14 odsto. Vijesti o Gosnovim problemima pojavile su se poslije zatvaranja japanske berze.

Gosnu se pripisuju zasluga da je doveo do izvanrednog preokreta u Nisanu u prethodne dvije decenije, spasavajući kompaniju s ivice bankrota pošto je poslat iz Renoa.

On je bio Nisanovo glavni čelnik od 2011. do aprila 2017, pošto je bio rukovodilac u Renou 2005, pa je istovremeno vodio dvije kompanije. U 2016. godini postao je i predsjednik Micubišija.

U prethodne dvije decenije imao je neobično istaknuto mjestu u japanu gdje su i dalje rijetki stranci na rukovodećim pozicijama velikih kompanija.

Gosn se je imao naslovne strane u časopisamqa obučen u kimono i obećevao je da će obnoviti Nisanov brend. Veoma je hvaljen u japanskim poslovnim krugovima zbog uspješnog smanjivanja troškova i uvođenja veće efikasnosti kada je Nisanu bio potreban novi početak.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *