Roming će nam biti ukinut najranije za tri godine

Ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana odavno nije samo ekonomsko pitanje, već je i političko.

Već duže vrijeme postoji inicijativa da se potpiše sporazum za zemlje Zapadnog Balkana o ukidanju ovih nameta, ali je zasad najizvesnije da će taj sporazum parafirati Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su prije nekoliko godina postigle dogovor o snižavanju cijena rominga.

Tom dogovoru htele su da se priključe Albanija i Kosovo, a sada su sve veći spoljni pritisci da se na to i pristane.

“U aprilu sljedeće godine u Beogradu će biti održan samit i Evropska komisija očekuje da se tada potpiše sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan”, govori, za Večernje novosti, ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Mi imamo dogovor između četiri zemlje, ali za Zapadni Balkan se podrazumijeva Albanija plus Kosovo. Treba vidjeti da li će se ukinuti roming za Srbiju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru ili će se čekati da bude možda potpisan sporazum za cijeli Zapadni Balkan, u aprilu. Svakako, to je pitanje politike i statusa Kosova u tome. Jedna je ideja da se potpiše sporazum samo za ove četiri zemlje. To bi praktično značilo da bi roming bio ukinut u ljeto 2021. godine.

Prema riječima ministra Ljajića, period od dvije godine biće potreban za prilagođavanje i pripreme, kada je riječ o potpunom ukidanju rominga. Za ove četiri zemlje, to bi sve moglo relativno brzo da se završi, ali je politički sporno pitanje ostalih.

Check Also

Grčka će svim nezaposlenim građanima isplatiti 400 eura pomoći

Grčka je donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći nezaposlenima u iznosu od 400 eura. Isplata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *