Odjeća koja grije uz pomoć aplikacije (video)

Dodajte komentar

Tehnološke novotarije donele su transformacije na različitim poljima, pa su na red stigli i zimski odjevni predmeti budućnosti koji bi mogli da ukinu slojevito oblačenje, te donesu revoluciju među džempere i drugu toplu odjeću.

Naime, radi se o odevnim predmetima koji se kontrolišu preko aplikacije, na kojima je tim stručnjaka iz Kanade radio u prethodne tri godine. Kreacije do kojih su došli opisuju se kao pametna odjeća koja može da se kontroliše preko pametnih telefona, a marka je ponijela ime SKIINCore, te se sastoji iz gornjeg dijela sa dugim rukavima, te donjeg dijela. Odjeća mijenja temperaturu prema uputstvima korisnika, te stvara toplotne uslove po meri onoga koji je nosi.

I gornji i donji dio su povezani na prilagođenu aplikaciju, koja omogućava mijenjanje temperature, a odjeća nema žice, te druge dodatne elemente, budući da su kreatori pronašli način da se toplota prenosi kroz vlakna običnih materijala. Naime, odjeća je sastavljena od provodnog prediva, koji se nalazi između sintetičkog sloja koji sprječava znojenje, te gornjeg dekorativnog dijela. Provodni dio je povezan na bateriju od 56 grama, koja generiše 18 vati energije, što je dovoljno da tkanina ostane topla u periodu do osam sati. Pored toga, baterija stiže sa USB-C ulazom preko kojeg može da se puni i telefon.

Proizvodnja toplote je koncentrisana u onim dijelovima u kojima je tijelo najosetljivije na hladnoću – torzo, ruke, butine i stopala, te ne emituje toplotu na one dijelove koji se najviše znoje, poput leđa i grudi. Kada temperatura padne ispod podešene dijelovi se automatski uključuju, a isključuju se kada sistem procijeni da bi tijelo moglo da se pregrije. Pored toga, aplikacija registruje kada se korisnik kreće, te temperaturu prilagođava brzini kretanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *