Csanyi: OTP banka planira širenje poslovanja u Srbiji

OTP banka želi da u Srbiji ima značajnu ulogu, kakvu ima u Mađarskoj, i da kreditiranjem doprinosi jačanju srpske ekonomije, izjavio je generalni direktor OTP banke u Mađarskoj Šandor Csanyi.

On je novinarima iz Srbije koji su posjetili centralu OTP banke u Budimpšeti rekao da je ta banka u 2017. godini bila najbrže rastuća banka medju vodećim evropskim bankama zahvaljujući jakom organskom rastu i akvizicijama, a da je 2018. njen rast bio za 13 odsto veći nego drugih bankarskih grupacija.

“OTP je na srpsko tržište došla akvizicijom tri banke u 2005. i 2006. godini, ali je akvizicija Vojvodjanske banke 2017. godine učvrstila put profitabilnom rastu”, kazao je Csanyi.

Istakao je da je u posljednje dvije godine OTP banka u Srbiji brzo rasla na organskom i na neorganskom nivou.

“Podaci banke pokazuju da je sa 20 odsto organskog rasta OTP banka u Srbiji jedna od najbrže rastućih banaka OTP grupe u ovoj godini”, kazao je Csanyi.

Dodao je da je OTP u Srbiji banka srednje veličine ali da “banka želi da raste jer je Srbija na dobrom političkom i ekonomskom putu, što pokazuju podaci o smanjenju nezaposlenosti”.

Csanyi je ocijenio da je “Srbija obećana zemlja”, u kojoj je dobro ulagati u poljoprivredu.

“Bilo bi dobro za ekonomski prostor Srbije, Hrvatske i cijelog okruženja, da se zajedno razvijamo. Takve su prilike da možemo da formiramo jedan zajednički agrarni prostor”, objasnio je on.

Csanyi, koji je i predsjednik OTP grupe, je naglasio da se OTP banka na stres-testu finansijskih sistema i institucija našla medju deset najboljih banaka u Evropi.

“Evropska centralna banka je radila stres-test i mi smo završili na devetom mjestu i to obično tržište nagradjuje, jer mi smo medju prvima ili možda smo jedini kojima su akcije dostigle vrijednost kao onu prije krize”, rekao je Csanyi.

On je dodao i da investitori ulažu u OTP banku jer vide potencijal rasta.
Csanyi je rekao da je za OTP važno da bude medju prvim bankama koje će primijeniti savremene modele bankarskog poslovanja.

“Digitalizacija kod nas nije samo fraza nego godinama radimo na razvoju i uvjek smo bili medju prvima koji su primjenjivali nove metode digitalizacije”, istakao je Čanji.

On je rekao da će se u budućnosti najjednostavnije bankarske transakcije obavljati digitalno dok će filijale služiti za druge, komplikovanije poslove.

SEEbiz

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *