Kinezi će biti kupci 50% luksuzne robe u svijetu do 2025.

Dodajte komentar

Kineski potrošači će ostati pokretačka snaga za tržište luksuznih proizvoda, navodi se u danas objavljenoj studiji konsultantske kuće Bain, koja pokazuje da će oni do 2025. godine učestvovati s gotovo jednom polovinom u globalnoj kupovini skupocjene robe.

Kineski kupci će za samo šest godina imati 46-procentni udio u svjetskoj prodaji luksuzne robe, čija će vrijednosti, prema procjenama, iznositi oko 365 milijardi eura, prema studiji Baina, izrađenoj za Altagamu, italijansko udruženje proizvođača luksuznih proizvoda, prenosi agencija AP.

Prošle godine, dobrostojeći kineski građani su imali udio od jedne trećine u ukupnoj svjetskoj kupovini odjeće, aksesoara i kozmetike. Prema Bainu, procjenjuje se da će prodaja skupocjene robe ove godine zabilježiti rast od 2,0 posto na 260 milijardi eura, isključujući luksuznu umetnost, dizajn i dekoraciju.

Međutim, kada se u obzir uzmu i luksuzna roba i luksuzne usluge očekuje se da će tržište porasti za pet posto, na 1.200 milijardi eura na globalnom nivou.

Predviđa se povećanje prodaje luksuzne robe u Kini ove godine za 18 posto, na 23 milijarde eura. U Evropi i Americi, dva najveća tržišta za skupu brendiranu robu, ne očekuju se promjene u tekućoj godini zbog njihovih jakih valuta, tako će se prodaja zadržati na nivou od 84 milijarde eura odnosno 80 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *