Predlog budžeta za 2019. godinu 2,4 milijarde

Dodajte komentar

Budžet Crne Gore za 2019. godinu predložen je u iznosu od blizu 2,4 milijarde eura i pripremljen je kao razvojni budzet, usmjeren na jačanje infrastrukture i unapređenje i efikasniji javni servis prema građanima, saopštio je portalu CdM Bojan Paunović, v.d. direktora Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija.

Prema njegovim riječima kroz uvećan Kapitalni budžet, koji će naredne godine iznositi preko 300 miliona eura, što predstavlja najveće izdvajanje ovog razvojnog segmenta budžeta u posljednjem periodu, značajne investicije usmjeravaju se na izgradnju prioritetne dionice auto-puta ali i ostalu saobraćajnu, turističku, obrazovnu i drugu infrastrukturu, sa posebnim fokusom na sjever zemlje.

“Crna Gora mora nastaviti da bude veliko gradilište u cilju daljeg jačanja konkurentnosti i doprinosa ekonomskom rastu”, jasan je Paunović.

On je naglasio da će budžetom za narednu godinu biti opredijeljeno više sredstava za oblast poljoprivrede, obrazovanja, kao i značajnih izdajanja za unapređenje sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga.

“Obezbijeđena je redovnost primanja, socijalnih davanja kao i povećanje penzija kroz redovno usklađivanje. Zaduživanja će biti i u narednoj godini, ali isključivo u funkciji razvoja, odnosno za potrebe kapitalnih investicija, vraćanja i refinansiranja postojećeg duga. Tekuća potrošnja će se u potpunosi finansirati iz izvornih prihoda, uz ostvarenje suficita tekuće potrošnje”, tvrdi Paunović.

Nacrt zakona o budžetu za 2019. godinu je, kako pojašnjava Paunović, shodno zakonskim rokovima, pripremljen i razmatran na vladinim tijelima.

“Međutim, njegovo formalno usvajanje na određeni način je uslovljeno usvajanjem Zakona o državnoj upravi koji se trenutno nalazi u Skupštinskoj proceduri. Vlada će u kratkom roku donijeti Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave, kako bi sve eventualne promjene u organizaciji rada bile adekvatno reflektovane u budžetu za narednu godinu, te na taj način stvoreni preduslovi za njegovu implementaciju, ali istovremeno i izbjegnuta potreba za tehničkim usaglašavanjem, tj izmjenama i dopunama Zakona o budžetu već početkom naredne godine”, zaključio je Bojan Paunović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *