EU tržišta otvaranje: Berze nadoknađuju jučerašnje gubitke

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer je ulagače ohrabrila vijest o nastavku pregovora između SAD-a i Kine o trgovinskim pitanjima.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 10,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je juče potonuo 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,60 posto, na 7.094 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 11.429 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 5.099 bodova.

Jutros su evropske berze nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, kada je STOXX 600 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljedne tri nedjelje.

Ulagače je ohrabrila vijest da će ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin i kineski zamjenik premijera Liu nastaviti pregovore o trgovini i da bi Liu mogao otputovati u Washinfton.

To je oživjelo nade ulagača u trgovinski dogovor između Pekinga i Washingtona, pa su berze u plusu.

U fokusu ulagača biće i Italija, koja bi danas trebala Evropskoj komisiji da pošalje revidirani budžet za iduću godinu, no italijanski mediji pišu da Rim ne odustaje od planiranog deficita od 2,4 posto.

Među najvećim je dobitnicima jutros tehnološki sektor, s rastom od 1,2 posto, čime je nadoknadio dio jučerašnjeg gubitka od 3,7 posto.

Taj se sektor juče našao pod pritiskom jer je nekoliko velikih dobavljača komponenata Applea smanjilo procjene poslovanja u idućem razdoblju, što ukazuje na slabljenje potražnje za Appleovim proizvodima.

Zbog toga je dionica Applea pojeftinila 5 posto, što je pritisnulo cjelokupni tehnološki sektor.

A na azijskim su berzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 10,00 sati bio u minusu 0,4 posto. Ipak, ti su gubici manji nego rano jutros, prije vijesti o obnovi pregovora između Pekinga i Washingtona.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks jutros skliznuo više od 2 posto, na 21.810 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *