SAP preuzima američki Qualtrics za osam milijardi dolara

Dodajte komentar

Njemačka tehnološka kompanija SAP saopštila je kako kupuje Qualtrics International za 8 milijardi dolara u gotovini, pretekavši planirano berzansko uvrštenje dionica te američke kompanije specijalizovane za anketiranje potrošača na internetu.

Taj sporazum predstavlja veliki korak izvršnog direktora Bill McDermotta u širenje poslovanja SAP-a u područje upravljanja odnosima s klijentima (CRM), čime se pomaže kompanijama u vođenju finansija, logistike i ljudskih resursa.

Za SAP je to najveće preuzimanje od 2014. godine, kada je za 8,3 milijarde dolara kupio kompaniju za upravljanje putovanjima i troškovima Concur.

Qualtrics prikuplja povratne informacije i podatke o kupcima, zaposlenima, proizvodima i robnim markama za 9.000 kompanija širom svijeta, pružajući trenutni uvid koji je veoma  bitan u danas sve više digitalnom svijetu.

McDermott je izjavio kako će to SAP-u pružiti prednost pred konkurencijom koja se, rekao je, još uvijek oslanja na podatke o potrošačima koji su nešto stariji.

„Igrači koji su prenijeli svoju tehnologiju iz 1990.-ih godina u 21. vjek upravo su izgubili“, rekao je McDermott na konferenciji za medije.

Za Qualtrics sporazum označava dramatični zaokret samo nekoliko dana prije nego što je ta 16-godišnja kompanija trebalo da sprovede inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) i uvrstiti dionice na berzu.

Izvršni direktor Qualtricsa Ryan Smith, koji je s bratom i ocem vlasnik oko 40 posto kompanije, izjavio je kako je mislio da će javnom ponudom kompanija biti procijenjena na najmanje 6 milijardi dolara.

„Jednog dana ćemo biti vrijedni 20 ili 30 milijardi dolara. Nismo bili pod nikakvim finansijskim pritiskom da išta učinimo“, rekao je Smith, koji će ostati na svojoj poziciji, a kompanija će zadržati svoje dvostruko sjedište u gradovima Provo i Seattle.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *