Crna Gora bi da ulaže u bugarsku nuklearku

Dodajte komentar

Crna Gora je zainteresovana da investira u nuklearnu elektranu u Bugarskoj, kazala je ambasadorka u Sofiji Snežana Radović.

Ambasadorka i bugarska ministarka energetike Tamenuško Petkova sastali su se prošle nedjelje kako bi razgovarale o energetskoj saradnji dviju zemalja.

Bugarska nacionalna televizija (BNT) javila je da je Petkova obavijestila ambasadorku o izvještaju koji je ranije prošle sjednice usvojen na sastanku Savjeta ministara o proceduri za izbor investitora za nuklearno postrojenje Belene.

Prema Petkovoj, pripremljeni dokument za izbor strateških investitora za izgradnju postrojenja ‘Belene’ uključuje mogućnost za manjinsko učešće velikih industrijskih i drugih potrošača struje iz Bugarske i susjednih zemalja. To bi moglo biti postignuto kroz njihovo uključenje u kapital kompanije koja stoji iza projekta ili putem ugovora za kupovinu struje. Ambasadorka Radović je kazala da je Crna Gora zainteresovana da učestvuje u projekat kao manjinski akcionar”, saopštio je bugarski javni servis
poslije sastanka.

Petkova i Radović su dogovorile da uspostave zajedničku radnu grupu koja bi razmotrila mogućnost izvoženja električne energije.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *