Nafta porasla iznad 73 dolara

Dodajte komentar

Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima nivo od 73 dolara pod uticajem medijskih napisa da Rusija i Saudijska Arabija razmišljaju o smanjenju snabdijevanja u 2019. godini.

Barel nafte na londonskom je tržištu poskupio 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 73,04 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 62,79 dolara.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ruska novinska agencija TASS objavila je da su Rusija i Saudijska Arabija započele bilateralne pregovore o mogućem ograničenju snabdijevanja. Dvije zemlje najveći su proizvođači koji sudjeluju u ograničenju ponude od 2017. godine pod dirigentskom palicom Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

U junu su OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom ublažili ograničenja nakon zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zaustavi rast cijena i nadoknadi smanjena snabdijevanja iz Irana.

TASS-ov izvještaj upućuje na zaključak da proizvođači razmatraju odustajanje od junske odluke.

“Mišljenja sam da je posrijedi mala verbalna intervencija, pokušaj da se ponovo potaknu špekulativne kupovine”, smatra Olivier Jakob iz Petromatrixa.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *