Berze u plusu nakon prvih rezultata američkih izbora

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro najvažniji indeksi su u plusu, dok investitori razmatraju prve rezultate američkih kongresnih izbora, koji su u skladu s očekivanjima tržišta i anketama.

Panevropski Stoxx 600 bio je oko 9, 30 sati u plusu za 0,6 posto, pri čemu su gotovo svi dionički sektori u pozitivnom području.

IStovremeno londonski Ftse u plusu je 0,9 posto na 7.103 boda, frankfurtski DAX za 0,9 posto na 11.588 bodova, a pariški CAC za 0,4 posto na 5.122 boda.

Rezultati izbora u SAD-u pokazali da će demokrate dobiti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, a republikanci zadržati većinu u Senatu. Preuzimanje kontrole u Zastupničkom domu omogućiće demokratama blokiranje zakonskih predloga predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu i tako mu otežati sprovođenje njegovih politika.

Rezultati izbora u skladu su s očekivanjima na tržištima i anketama, no ulagači su odahnuli jer je jedna neizvjesnost koja je mjesecima pritiskala tržišta uklonjena. Američki terminski indeksi u plusu su oko 0,1 posto.

Najbolje rezultate na evropskim berzama imale su dionice banaka i maloprodajnih kompanija. Pritom su najzaslužnije za rast cijena dionica banaka španske bankarske dionice, koje su ojačale nakon presude tamošnjeg visokog suda koja ide u korist zajmodavaca, a vezana je za hipotekarne zajmove. Cijena dionice Banco Sabadell skočila je 13 posto, a Caixabanka 5 posto.

Dionice maloprodajnih kompanija ojačale su na krilima izvještaja o poslovnim rezultatima Ahold Delhaizea i Delivery Heroa.

I na azijskim berzama u srijedu cijene dionica su blago porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto. Tokijski Nikkei, međutim, trgovanje je završio u blagom minusu od 0,3 posto, na 22.05 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *