Odluka o korušćenju eura biće politička

Odluka o tome da li će se Crnoj Gori dozvoliti da i dalje koristi euro kao svoju valutu biće politička i zavisiće od odnosa unutar EU, odnosno planova u vezi sa prostorom zapadnog Balkana, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Govoreći o specifičnosti Crne Gore u poglavlju 17 ekonomska i monetarna unija, koja od 2002. godine koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, kazao je da je odluka ojednostranom uvođenju eura bila politička.

“Odluka je tada bila u funkciji monetarnog osamostaljenja u zajedničkoj državi sa Srbijom i bila je politički podržana od članica EU”, prije svega Njemačke kazao je Damjanović u intervjuu za agenciju Mina.

Odluka o tome da li će se Crnoj Gori dozvoliti da i dalje koristi euro kao svoju valutu takođe će, prema njegovom mišljenju, biti politička i neće mnogo zavisiti od onoga što se uradi u smislu kriterijuma konvergencije, već od geopolitičkog okvira, odnosa unutar EU, odnosno od planova vezanih za prostor zapadnog Balkana.

“Zato bih se više bavio razradom rezervnog plana za slučaj da budemo prinuđeni da uvedemo sopstvenu valutu”, naveo je Damjanović.

Izvor: Dan

Check Also

Gugl ulaže skoro milijardu dolara u ekonomski oporavak Italije

Gugl će u narednih pet godina uložiti više od 900 miliona dolara kako bi pomogao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *