Kamate pale u avgustu

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, palaje u avgustu 0,03 procentna poena i iznosila je 6,42 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u avgustu je oslabila 0,02 procentna boda na 5,82 odsto navodi se u Biltenu CBCG.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u avgustu su pale po 0,19 procentnih poena, pa je efektivna iznosila 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u avgustu su porasle po 0,03 procentna poena, pa je efektivna iznosila 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto.

Efektivna kamatna stopa MFI na novoodobrene kredite u avgustu je porasla 0,11 procentnih poena na 25,29 odsto, dok je nominalna ostala nepromijenjena na 21,15 odsto. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u avgustu je pala 0,06 procentnih poena i iznosila je 0,55 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa U JUNU Je iznosila 5,87 procentnih poena i bila je veća nego ujulu.

(Dan)

Check Also

Od početka krize dodatno se bogate samo kineski milijarderi

Istraživački institut Hurun je objavio specijalni izvještaj koji gleda dvomjesečni uticaj COVID-19 na ukupno bogatstvo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *