Stigao prvi savitljivi telefon na svijetu (foto, video)

Savitljivi telefoni su upravo postali realnost. Međutim, ukoliko ste očekivali da ih predstavi južnokorejski gigant Samsung, ili alternativno komšije iz LG-a, moramo da vas razočaramo. U pitanju je kompanija iz Kalifornije po imenu Royole, koja je predstavila FlexPai – prvi savitljivi uređaj na svijetu.

Nazivati ga telefonom bi možda bilo pomalo pretjerano, ali svakako nije ni pogrešno. U suštini, kada je potpuno rasklopljen, ovo je 7,8-inčni tablet sa 4:3 odnosom stranica. Kada je savijen, veličina ekrana pada na oko 4 inča. Radi se o AMOLED ekranu, koji se može saviti po sredini, tako da ne treba pokušavati savijanje ekrana na neki drugi način. Njegov softver, nazvan Water OS (ispod koga funkcioniše Android), prepoznaje kada korisnik to učini i gasi pola ekrana, prikazujući sadržaj na jednoj polovini u koju korisnik gleda u datom trenutku, dok se na drugoj polovini prikazuje wallpaper.

Interesantno je da na jednoj od polovina korisnik ima na raspolaganju nešto veći ekran, pa je logičnije da će upravo tu polovinu koristiti. Razlog tome je što druga polovina sadrži dual kamere od 16 + 20 megapiksela, od kojih je drugi senzor telefoto tipa, tako da bi uređaj trebalo da ima sasvim pristojne mogućnosti kada je snimanje fotografija i videa u pitanju.

Postavlja se logično pitanje debljine uređaja. Kada je rasklopljen, njegova debljina iznosi svega 7,6 milimetara. No, kada se sklopi, deblji je od 15,2 milimetara, pošto se ne može preklopiti u potpunosti. Šarka je deklarisana na 200,000 rasklapanja, tako da je malo vjerovatno da će korisnici imati problema sa tom stavkom tokom korišćenja.

Uređaj pogoni još jedan premijerni čipset – u pitanju je 7-nanometarski Snapdragon 8150. U osnovnoj konfiguraciji, FlexPai se isporučuje sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišnog prostora, a druge opcije uključuju 8/256 i 8/512GB. Podržana je tehnologija brzog punjenja Ro-Charge, koja je u stanju da za sat vremena napuni bateriju od 0 do čak 80%.

Cijena počinje od 9000 kineskih juana. Kao i uvjek, nezahvalno je direktno prevoditi cijene za kinesko tržište (da, telefon je predstavljen samo u Kini, za sada), ali navešćemo da je riječ o 1300 dolara, odnosno oko 1135 eura. Drugim riječima, u rangu je top modela Android telefona koji nemaju pominjane karakteristike. Da li je ovo samo još jedna od bezbrojnih stavki koje će korisnici u dogledno vrijeme zaboraviti, poput 3D ekrana, ostaje da se vidi.

Check Also

“Povećanje zarada javnom sektoru čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor”

Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.