10 godina od rođenja najpoznatije kriptovalute

U jeku velike globalne finansijske krize prije deset godina, misteriozni Satoshi Nakamoto osmislio je digitalnu valutu koja bi mogla da zamijeni klasične valute, a bila bi decentralizovana pa bi bankama, koje su krizu i uzrokovale, na taj način bila oduzeta apsolutna moć na finansijskim tržištima.

Nakamoto je na današnji dan, 31. oktobra 2008. godine, objavio 9 stranica dug rad pod nazivom “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” u kojem je opisao sistem blockchaina, distribuirane datoteke na kojoj se zasniva novi monetarni koncept, danas poznat kao kriptovaluta. Iz ovog se razloga “Noć vještica” ujedno može smatrati i rođendanom bitcoina, blockchaina pa i generalno kriptovaluta, piše Bug.hr.

Nedugo potom, 3. januara 2009. godine Nakamoto (ko god to bio) je izrudario i prvi blok bitcoina. Nakon toga je 12. januara u prvoj zabilježenoj kripto transakciji, na bloku 170, autor bitcoina poslao 10 bitcoina developeru Halu Finneyu i tako pokrenuo tržište kriptovaluta čija će tržišna kapitalizacija u danima najveće slave, krajem 2017. godine, dosegnuti gotovo milijardu američkih dolara.

Bitcoin će godinama nakon pokretanja biti rezervisan za tržišnu nišu digitalnih “rudara” i koristiće se samo unutar malene bitcoin zajednice. Poznata je priča kako je jedan programer u ranim danima ove kriptovalute dao njih čak 10.000 za jednu pizzu, što mnogo govori o percipiranoj vrijednosti “digitalnog zlata” u to doba.

2011. godine prve će institucije i organizacije, poput WikiLeaksa, početi prihvatanje decentralizovanog oblika plaćanja, i u narednih 4-5 godina bitcoin će polako početi širiti mrežu svojih korisnika. Dane najveće slave doživjeće 2016. i 2017. godine kada je, podstaknut velikim rastom, gotovo svako ko imalo prati vijesti iz tehnologije i financija počeo razmišljati o kriptovalutama.

Najviša cijena ikada zabilježena za jedan bitcoin zabilježena je sredinom decembra 2017. godine, u vrhuncu lanjske bitcoin manije, i iznosila je tek malo ispod 20.000. Od tada se, tokom ove godine, njegova vrijednost izduvala, a s njom je splasnuo i interes mainstream javnosti za bitcoinom. Međutim, kripto zajednica i dalje je aktivna, prisutnost blockchaina širi se i na ostala područja izvan kriptovaluta, a cijena bitcoina stabilizovala se između 6 i 7 hiljada dolara. Ukupna tržišna vrijednost svih do sada izrudarenih bitcoina iznosi preko 100 milijardi dolara.

Ko je Satoshi Nakamoto i dalje nije poznato.

Bug.hr

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *