Ukinuto 1015 reprograma poreskog duga

Dodajte komentar

Poreska uprava (PU) u posljednjih 30 dana konstatovala nemogućnost naplate kod 25 poreskih obveznika iz reprograma i u zakonskom roku su inicirani stečajni postupci, kazao je premijer Duško Marković na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića da li nadležne institucije i poreski obveznici primjenjuju zakon o reprogramu.

“Narednog mjeseca biće ukinuto još 300 rješenja o reprogramu kod kojih je utvrđeno neuredno servisiranje obaveza. Do sada je ukinuto 1.015 rješenja, od čega se 521 odnosi na kompanije, a494 na građane. Ukupan dug po tom osnovu iznosi 32,7 miliona eura”, rekao je Marković, ističući da je od početka primjene zakona naplaćeno 38,68 miliona eura.

Konjević je pitao i koliko kompanija striktno poštuje donesena rješenja i zakon u smislu plaćanja rata i tekućeg poslovanja.

“Po osnovu Zakona za otplatu duga prijavilo se 6.860 obveznika sa ukupnim potraživanjem od 184,72 miliona eura, od čega se na osnovni dug odnosi 160,97 miliona, a na kamatu 23,75 miliona”, kazao je Marković u Skupštini, dodajući da je i u ovoj godini izmirivanje obaveza iznad 70 odsto.

Pitanje upućeno premijeru ticalo se i toga da li je PU pokrenula stečajni postupak za kompaniju Vektra Jakić, biznismena Dragana Brkovića, koja duguje 12 miliona eura. Konjević tvrdi da do toga nije došlo.

“Ne morate pitati potpredsjednika Vlade, ja vam garantujem da nije. To bi značilo da nema diskriminatornog postupka. Poštujem što kažete da će u toku narednog mjeseca biti ukinuto 300 rješenja zbog neizmirenja obaveza, ali da li zakon važi jednako za sve”, kazao je Konjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *