Skoro svaki četvrti građanin Crne Gore korisnik mikroredita

Dodajte komentar

U Crnoj Gori zabilježen je značajan podatak – skoro svaki četvrti građanin Crne Gore bio je aplikant u mikrokreditne finansijske institucije, odnosno koristio je mikroredit – ocijenjeno je na današnjoj konferenciji povodom obilježavanja Evropskih dana mikrofinansija.

Juče je u Podgorici održana konferencija povodom obilježavanja evropskih dana mikrofinansija. Konferencija ovog tipa je organizovana po prvi put u Crnoj Gori a između ostalih u organizaciji su učestvovale MFI Montekredit i Kapital Invest. Kako za Portal Analitika kaže, izvršni dikretor Kapital Investa, Predrag Jovanović, konferencija je organizovana u skladu sa preporukama predstavnika EU za integracije, Oskara Velindena, koji je prisustvovao ispred evropske mikrofinansijske mreže, koja je finansirana od strane EK pri EU.

”Učešće u poslovnom panelu su osim mene imali i direktorica Svetlana Roganović ispred Montekredita kao i Darko Bulatović ispred regulatora, odnosno Centralne banke Crne Gore, koji je direktor sektora za kontrolu mikrofinansijskih institucija u Crnoj Gori”, kazao je Jovanović.

On dodaje da je u skladu sa preporukama Evropske unije, mikrofinansiranje u EU zastupljeno na dosta značajnom nivou i čini značajan procenat u okviru njihovih finansijskih tokova, a da u Crnoj Gori je skoro svaki četvrti građanin korisnik mikrokredita.

”Napomenuću da u Crnoj Gori imamo značajan podatak a to je da je skoro svaki četvrti građanin Crne Gore bio aplikant u mikrokreditne finansijske institucije, odnosno koristio mikrokredit. Mikrofinansiranje u Crnoj Gori definisanjem nove zakonske regulative, odnosno zakona o finansijskim institucijama dobilo na značaju, postalo još stabilnije i mikrokrediti u Crnoj Gori uzimaju značajna učešća u finansijskom kretanju kreditnog plasmana. To znači da MFI uz banke, predstavljaju zaokruženu cjelinu finansijskog sektora po pitanju kreditnih plasmana. Ta zakonska regulativa će se u narednom periodu u određenim”, kazao je Jovanović.

Jovanović je dodao da će CBCG u budućnosti biti aktivan saradnik kao regulator prema mikrokreditnim finansijskim institucijama.

”Zajednički ćemo raditi na podizanju nivoa i kreditnog plasmana svih finansijskih institucija u skladu sa zakonskim odredbama”, naveo je Jovanović.

Jovanović je zaključio da planiraju da u narednom periodu sa svim mikroreditnim finansijskim institucijama u Crnoj Gori formiraju udruženje, koje će zajedničkim radom pokušati da otkloni određene nedostatke u radu MFI i definisati poslovne ciljeve za budućnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *