Slovenačke banke u prvih osam mjeseci povećale čistu dobit 17%

Slovenačke banke su u prvih osam mjeseci ove godine ostvarile ukupno 368,3 miliona eura čiste dobiti, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je bruto dobit prije oporezivanja iznosila 406 miliona eura, objavila je u utorak centralna banka Slovenije.

Na rast profitabilnosti banaka koje posluju u Sloveniji uticalo je više faktora. Neto prihodi od kamata u porastu su od maja ove godine i imaju solidan rast, operativni troškovi stagniraju, a istovremeno banke za poslovanje sve više oslobađaju sredstva koja su ranije morale da izdvajaju za revalorizaciju loših kredita i rezervacije, navodi se u izvještaju Banke Slovenije.

Prihod od kamata u osam mjeseci povećan je za 3,4 posto, a nekamatni prihod za 7,2 posto. Troškovi poslovanja u prosjeku su smanjeni za 0,5 posto prema lani, a oslobođeno je i 59 miliona eura koje su lani rezervirale zbog neoperativnih kredita.

Ukupni bilans banaka povećan je u godinu dana za 600 miliona eura i iznosi 38,5 milijardi eura, što je povećanje od 3,3 posto.

Kvalitet portfolija banaka ostaje je na istom nivou kao lani, s 4,6-postotnim udjelom neprofitabilne izloženosti, a udio problematičnih kredita malo je smanjen i iznosi 6,4 posto.

Uprkos rastu kreditne aktivnosti prema stanovništvu, udio neprofitabilne izloženosti i dalje ostaje relativno nizak, pa kod potrošačkih zajmova iznosi 3,3 posto, a kod stambenih 2,6 posto.

 

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 18. septembar

One comment

  1. Rastu kamate, pa rastu i prihodi, ali zato ljudi upadaju u sve vece probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *