Mađarska 10 puta povećala zlatne rezerve

Mađarska centralna banka (MNB) je saopštila da je povećala svoje rezerve zlata 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona.

Kako prenosi portal IntelliNews, Mađarskoj je kupljeno zlato fizički isporučeno u prvoj polovini oktobra.

MNB nije otkrila koliko je platila 2.300 zlatnih poluga, ali je cijena jedne unce zlata na svjetskom tržištu iznosila između 1.190 i 1.230 dolara početkom ovog mjeseca kada je mađarska centralna banka obavila prvu kupovinu zlata od 1986. godine.

Mađarske rezerve zlata su početkom 1970-ih godina iznosile 65-70 tona. Posle odluke donijete krajem 1980-ih o smanjenju zlatnih rezervi, njihov iznos je sveden na 10 tona, a kasnije je pao na aktuelni tri tone.

U martu ove godine, centralna banka je vratila u zemlju 100.000 unci zlata iz Londona. “Postalo je bitno pitanje čuvanja rezervi zlata na lokaciji koja obezbjeduje sigurnost u slučaju geopolitičkih kriza”, saopštila je centralna banka tada.

Držanje ovog plemenitog metala u zemlji u skladu je sa međunarodnim trendovima – podržava finansijsku stabilnost i može dodatno da ojača povjerenje tržista u Mađarsku ekonomiju, navodi se u saopštenju MNB.

Vrijednost mađarskih zlatnih rezervi iznosi oko 1,24 milijardi dolara po trenutnim cijenama. Udio rezervi zlata u međunarodnim rezervama centralne banke Mađarske porastao je na 4,4 odsto, što je u skladu s prosjekom za zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi koje nisu članice eurozone, napominju iz MNB-a.

Rumunija ima veći udio od toga, budući da je oko 10 odsto njenih rezervi u zlatu, a u Slovačkoj taj udio premašuje 25 procenata. Centralne banke Poljske i Rumunije imaju najveće zlatne rezerve u regionu u količini od 112 tona i 103 tone, respektivno.

Na globalnom nivou, prvo mjesto drže SAD sa više od 8.000 tona zlata.

Međunarodne rezerve MNB-a su krajem septembra iznosile 23,73 milijarde eura u odnosu na 24,2 milijarde eura na kraju 2017. godine, navodi IntelliNews.

B92

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *