Skandal Cum-Ex veći nego što se vjerovalo: Šteta 55 milijardi eura

Dodajte komentar

Skandal sa dividendama i poreskim malverzacijama (“cum-ex”) utiče na više evropskih zemalja nego što je ranije bilo poznato i ima pravne posljedice za druge međunarodne finansijske grupe.

Ovo je rezultat istraživanja u koji je uključeno više evropskih medija pod vodstvom istraživačkog centra Correctiv, uz učešće novinske agencije Reuters.

“CumEx-Files” otkrivaju da poreski obveznici nisu samo oštećeni u Njemačkoj, Danskoj i Austriji, nego i u Belgiji, Norveškoj. Kao rezultat toga, trezor u Njemačkoj je, prema Ministarstvu finansija, oštećen za više od pet milijardi eura prije nego što je pravni jaz zatvoren 2012. godine. Širom Evrope, šteta dostiže više od 55 milijardi eura, ako se dodaju sve mutne poreske konstrukcije.

Osim toga, istraga je povedena i protiv španskog bankarskog giganta Santander. Navodi se da je ova banka djelovala kao takozvani kratki prodavac u vezi sa “cum-ex” transakcijama.

Vlasti već neko istražuju transakcije dionicama oko datuma dospjeća dividende, a koje su navodno izvršile banke između 2001. i 2011. godine na sopstvenom računu ili u ime trećih lica.

“Cum-Ex” trgovanje uključivalo je kupovinu dionica sa (cum) dividendama koje su dospjele na datum ili neposredno prije datuma izdavanja dividende i isporuke ovih dionica nakon datuma dospjeća dividende bez (bivših) dividendi, omogućile su da se dobiju višestruki prinosi poreza na kapitalnu dobit.

Vlasti takođe istražuju poslove “Cum-Cum”, koji su uključivali kratkoročni transfer / zajam dionica u vlasništvu strane kompanije ili investitora u domaćoj banci, koja je naknadno podnijela zahtjev za povrat poreza na dividendu, a koji nije bio dostupan stranoj kompaniji / investitoru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *