Nadležni ne znaju koliko se građana nalazi u stanju siromaštva

Nadležni u Crnoj Gori ne znaju koliko se građana nalazi u stanju siromaštva, ali su iz Zavoda za statistiku saopštili da obrađuju podatke koji su prikupljeni u sklopu istraživanja za period od 2013. do 2017. godine, o uslovima života pojedinaca, te da će ih objelodaniti sredinom decembra.

To je saopšteno juče na okruglom stolu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti gdje se polemisalo o apsolutnom vs. relativnom siromaštvu, koji je organizovan povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva.

Istaknuto je da treba razlikovati ova dva pojma, jer se kroz aposlutno siromaštvo pokazuje koliko procenata građana ne može da zadovolji minimalni nivo životnog standarda, dok relativno podrazumijeva nemogućnost da se ostvari određeni životni standard u odnosu na društvo u kom pojedinac živi, odnosno njime se više mjeri nejednakost, nego siromaštvo.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je, odgovarajući na pitanje Pobjede, saopštio da nemaju precizan podatak koliko je siromašnih u Crnoj Gori, podsjećajući da je posljednji zabilježen 2013. godine kada je stopa siromaštva bila 8,6 odsto, što obuhvata 52.300 građana.

“Imamo jedan podatak od Svjetske banke, koji je saopšten pretprošle godine, da je u Crnoj Gori i u još nekoliko država dodatno smanjeno siromaštvo za još dva odsto. Onda je, sudeći prema tome, stopa siromaštva na nekih 6,6 odsto”, kazao je on.

Naveo je da su nezaposleni, neaktivno stanovništvo, neformalno zaposleni, osobe sa invaliditetom, osobe koje žive u višečlanim porodicama, naročito u ruralnim područjima, posebno u riziku od siromaštva.

Direktorica Zavoda za statistiku Gordana Radojević podsjetila je da je istraživanje Silk, kojim sakupljaju podatke o prihodima i uslovima života građana, prvi put realizovano 2013. godine, te da su prikupljeni podaci za period do 2017. godine.

“Uzorak na kom je organizovano istraživanje je u prosjeku 5.200 domaćinstava godišnje. Poseban doprinos ovoj analizi biće i dodatak o siromaštvu djece u Crnoj Gori, a za to je Unicef obezbijedio posebnu ekspertsku podršku”, rekla je ona.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Osama Kogali ukazao je na važnost što će crnogorski lideri na osnovu istraživanja biti u mogućnosti da definišu politiku kojom će unaprijediti život građana, posebno djece.

I akademkinja CANU-u Milica Kostić istakla je da je značajan pokazatelj koji se računa na osnovu Silk istraživanja materijalna deprivacija, odnosno materijalna uskraćenost domaćinstvima određenih uslova koji utiču na kvalitet njihovog života.

Precizirala je da se u sklopu toga ubraja adekvatno grijanje, zatim veš mašina, automobil, sedam dana odmora van kuće godišnje, neočekivani finansijski trošak iz sopstvenih sredstava, odnosno suočavanje sa nepredvidivim izdacima, telefon, televizor, meso ili riba za obrok svakog drugog dana, kašnjenje sa plaćanjem poreza, rate za stan ili drugi kredit ili komunalne usluge za stan u kojem domaćinstvo boravi.

Pobjeda

Check Also

Akcije IRF-a, Pošte i Aerodroma biće uvrštene na regulisano tržište

Akcije Pošte Crne Gore, Aerodroma i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) bi, prema preliminarnim analizama Montenegroberze, a …

Leave a Reply

Your email address will not be published.