2019. godina će za tržište pametnih telefona biti prelomna

Prema istraživanju Digitimes Researcha, 2019. godina će za tržište pametnih telefona biti godina tranzicije, odnosno postupnog prelaza s aktualne 4G tehnologije na novu 5G tehnologiju, prenosi SEEbizz.

Predviđa se da će taj proces negativno djelovati na prodaju na samom tržištu, tokom 2019. godine očekuje se da bude prodato manje od 1,5 milijardi pametnih telefona u cijelom svetu.

Potražnja za novim 5G uređajima tokom 2020. godine bi trebalo ponovno da se poveća zahvaljujući operaterima koji će postupno uvoditi svoje 5G mreže, pa bi prodaja trebalo da naraste na više od 1,5 milijardi primjeraka. Do 2023. godine prodaja bi u cijelom svijetu trebalo da poraste do brojke od 1,7 milijardi primjeraka.

Tokom 2019. godine Samsung, Apple, Huawei i Xiaomi i dalje će ostati vodeća četvorka na tržištu što se tiče samih proizvođača pametnih telefona.

Svaka od navedenih kompanija isporučiće više od 100 miliona pametnih telefona tokom 2019. godine, ali to neće uspeti Oppo (manje od 90 miliona primjeraka) i Vivo (manje od 70 miliona primjeraka). Još valja izdvojiti i kompaniju HMD Global (Nokia) koja bi trebalo da zamijeni kinesku kompaniju Meizu na 11. mjestu među proizvođačima.

Check Also

Bez građevinske dozvole 44.148 objekata u Crnoj Gori

Podaci iz katastarskih evidencija pokazuju da je u Crnoj Gori 44.178 objekata bez građevinske dozvole, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *