Svjetska banka: Ekonomski rast na Zapadnom Balkanu 3,5 odsto

Dodajte komentar

Svjetska banka je procijenila da će ekonomski rast na Zapadnom Balkanu dostići 3,5 procenta u 2018. godini, čemu su najviše doprinijele javne investicije i potrošnja, navodi se u objavljenom izvještaju te međunarodne finansijske institucije “Viši, ali krhki rast”.

U Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji projektovani rast varira od 2,5 do četiri procenta.

Iako zaposlenost bilježi rast u pet od šest zemalja regiona, 91.400 novih radnih mjesta otvorenih od jula 2017. do jula 2018. godine značajno je manje od 214.000 koliko ih je otvoreno prethodne godine. Najveći broj novih radnih mjesta otvoren je u industrijskom sektoru i sektoru usluga, ističe se u izvještaju Svjetske banke za Zapadni Balkan.

“U regionu smo svjedoci rasta koji je podstaknut javnim investicijama i potrošnjom, a u zemljama u kojima je došlo do povećanja privatnih investicija, došlo je i do bržeg rasta. Rast privatnih investicija i izvoza obezbjeđuje održivost rasta”, izjavila je regionalna direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder.

U izvještaju Svetske banke se navodi da u većini zemalja Zapadnog Balkana visok i rastući javni dug nosi sa sobom fiskalne i eksterne neravnoteže, što projekcije čini osjetljivim na promene troškova finansiranja ukoliko bi se smanjila finansijska tržišta.

“Stoga, održivi dugoročan rast zahtijeva reforme u svakoj zemlji koje će stimulisati investicije i izvoz”, preporuka je Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana, kao i veća ekonomska integracija u cilju promovisanja većeg, održivog rasta i podsticanja otvaranja novih radnih mjesta.

Potrebna je, takođe, kako ocjenjuju stručnjaci Svjetske banke, i veća integracija zemalja Zapadnog Balkana “usredsređena na investicije, mobilnost i digitalnu integraciju kako bi se ubrzao rast, prevazišla mala i fragmentisana domaća tržišta i osigurala dugoročna ekonomska stabilnost”.

(N1)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *