Poljska: Iz pepela do top najrazvijenijih na svijetu

Poljska je prva bivša komunistička zemlja Srednje i Istočne Evrope koja je svrstana u razvijene zemlje prema indeksu FTSE Russell.

Ona je sada u društvu 25 najrazvijenijih ekonomija poput Velike Britanije, SAD ili Japana.

Indeks FTSE Russell klasificira zemlje prema više faktora, na primjer regulatornom okruženju, razvijenosti i kvalitetu tržišta kapitala i finansijskih faktora itd.

”Stavljanje Poljske među razvijena tržišta je značajno postignuće za tu zemlju. Poljsko ministarstvo finansija i Varšavska berza dugo su radili na poboljšanju infrastrukture tržišta kapitala i jačanju ekonomije i ispunili su rigorozne kriterijume za uvršćenje među najrazvijenije zemlje”, izjavio je Reza Ghassemieh, glavni istraživač FTSE Russella.

Marek Dietl, predsjednik Varšavske berze, rekao je da je ovo dobra vijest za zemlju te da će ovo dodatno probuditi interes ulagača iz cijelog svijeta i stvoriti prilike za poljsko tržište kapitala.

”Status razvijenog tržišta predstavlja duboku promjenu u percepciji Poljske među globalnim investitorima”, rekao je Dietl, prenosi Index.

Čak 26 godina neprekidnog rasta

Bivša komunistička zemlja, koja je 1989. odbacila jednopartijski sustav i nakon toga prešla na tržišnu ekonomiju, u posljednjih 26 godina ima neprekidni gospodarski rast. Prema prognozama rejting agencije Fitch ove godine njihovo gospodarstvo moglo bi porasti za 4,8 posto.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *