MMF: Opasnost od nove krize

Svetska ekonomija je u opasnosti od još jedne finansijske krize, pošto vlade i regulatori nisu uspjeli da sprovedu sve one reforme koje su neophodne da bi se sistem zaštitio od neodgovornih ponašanja, upozorava Međunarodni monetarni fond.

S obzirom na to da je nivo globalnog duga znatno iznad onoga iz vremena posljednje krize 2008. godine, postoji rizik da će dijelovi finansijskog sistema za koje još ne postoji regulativa izazvati globalnu paniku, navodi MMF u izvještaju “Regulatorne reforme: deset godina posle globalne finansijske krize”, prenosi Gardijan.

Iz Vašingtona, ipak, navode da je mnogo učinjeno kako bi se u poslednjih deset godina povećale rezerve banaka i uspostavio rigorozniji nadzor nad finansijskim sektorom, ali i da “rizici obično rastu u dobrim vremenima, kao što je aktuelni period niskih kamatnih stopa i prigušene volatilnosti”, te da se ti rizici uvek mogu preliti na nove oblasti.

Međunarodni kreditor poručuje da “supervizori moraju biti oprezni u vezi sa tim dešavanjima”.

Kao razloge za zabrinutost, MMF je u odvojenom izvještaju “Globalna finansijska stabilnost”, objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije, naveo dramatičan rast kreditiranja od strane “banaka u sjenci” u Kini i neuspjeh u uvođenju strogih ograničenja osiguravajućim kompanijama i fondovima koji upravljaju aktivama u vrijednosti od više hiljada milijardi dolara.

Check Also

Ambasador Ruske Federacije posjetio Asocijaciju menadžera Crne Gore

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković primio je danas ambasadora Ruske Federacije u Crnoj …

One comment

  1. too little too late, taman kao i 2007-2008-e

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *