Rimac automobili u minusu 6 miliona eura

Rimac Automobili prošlu godinu završili su s gubitkom od 43,4 miliona kuna (oko 6 miliona eura).

To pokazuje izvještaj za 2017. godinu, u kojem Rimac objašnjava zbog čega je došlo do velikog minusa i kakvi su mu planovi u budućnosti.

U revidiranom izvještaju više puta naglašava se kako su Rimac Automobili trenutno snažno fokusirani na razvoj vlastitih proizvoda i dugoročne rezultate te da je relativno mali dio kapaciteta slobodan za spoljne projekte s kupcima iz automobilske industrije.

“U 2017. okrenuli smo se dugoročnim razvojnim projektima koji će doći na tržište, donositi prihode i dobit tek za nekoliko godina. Iako takva strategija negativno utiče na kratkoročne rezultate, uprava vjeruje da će dugoročno donijeti veliku priliku i korist društvu’, piše u finansijskom izvještaju.

Kako bi mogao da finansira projekte, Rimac je lani osigurao značajne investicije. Kineska Camel grupa, najveći proizvođač baterija u Aziji, uložila je u Rimac automobile lani 27 miliona eura, dok je njemački Porše, piše u izvještaju, investirao 16,8 miliona eura.

Uz to je tokom 2017. Rimac iz fondova EU povukao dodatnih bespovratnih 52,2 miliona kuna za pokriće troškova razvoja svog najnovijeg električnog sportskog automobila C_Two. Tu je važno naglasiti kako u sklopu razvoja samog automobila Rimac razvija velik broj novih sistema, komponenti i tehnologija (motor, baterijski ssistem, menjački sistem i dr.), za koje se nada da će interes pokazati drugi proizvođači automobila.

Zbog usmjerenosti na razvoj proizvoda u 2017. Rimac je gotovo udvostručio izdatke za razvoj, na 24,2 miliona kuna. Osim toga, povećao je broj zaposlenih, prenose regionalni mediji.

Check Also

EK: Ukida se ekonomsko državljanstvo u CG, ali program nastavljaju Makedonija i Albanija

Crnogorski program davanja državljanstva investitorima postepeno će biti ukinut zbog zabrinutosti Evropske unije (EU), navodi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.