Poslovni lideri i predstavnici vlada na samitu 100

Dodajte komentar

Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope, čija je glavna ovogodišnja tema digitalna transformacija, održan je u Beogradu. Tokom dva dana stručnjaci i ministri iz zemalja regiona govore o temama mobilnosti rada, energetske održivosti, jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope.

Jedna od tema prvog dana Samita bila je i olakšavanje trgovine u regionu. Resorni ministri poručili su da će u narednom periodu, kroz jasne akcione planove, omogućiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i sertifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici u cilju skraćivanja vremena i smanjenja troškova spoljne trgovine.

Na Samitu je učestvovao potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović.

”Politika mora sa riječi da pređe na djela. U Beogradu su ambasadori svih zemalja regiona, pozovite ih i recite im šta su današnji zahtjevi biznisa“, saopštio je Gvozdenović.

On je dodao da je Crna Gora investirala milijardu eura da bi se energetski povezala sa Italijom i pozvao sve države koje imaju viškove struje da je izvoze preko Crne Gore.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera, uz podršku Udruženja menadžera Slovenije, Hrvatske udruge poslodavaca i biznis partnera iz regiona – Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država.

Samit100 biznis lidera, prvi je takav skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unaprjeđenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona. Ove godine Samit100 održava se sedmi put.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *