Gita Gopinath novi glavni ekonomista MMF-a

Međunarodni monetarni fond (MMF) postavio je harvardsku profesoricu Gitu Gopinath na mjesto novog glavnog ekonomiste te međunarodne finansijske institucije, što je čini prvom ženom imenovanom na tu prestižnu poziciju.

Gopinath će zamijeniti Mauricea Obstfelda, koji je u srpnju najavio odlazak u penziju do kraja ove godine. Imenovanje dolazi u razdoblju kad se MMF bori s problemima pojačanog protekcionizma širom svijeta te s uticajem tehnologije na zapošljavanje.

“Gita je jedna od najboljih ekonomista u svijetu, s besprijekornim akademskim rezultatima, dokazanim rezultatima intelektualnog vodstva i opsežnim međunarodnim iskustvom”, izjavila je MMF-ova izvršna direktorica Christine Lagarde.

Gopinth je profesorica međunarodnih studija i ekonomije na Univerzitetu Harvard. Jedna je od urednica American Economic Reviewa i jedna od direktorica programa međunarodnog finansiranja i makroekonomije pri Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja.

Gopinath je rođena i odrasla u Indiji, a sada je američka državljanka. Doktorat iz ekonomije stekla je na Sveučilištu Princeton 2001. godine.

Check Also

Telenor objavio Izvještaj o održivom poslovanju

Nastavak rada na stvaranju bezbjednijeg digitalnog okruženja za djecu, kao i aktivnosti usmjerene na zaštitu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *