Fabris: EU neće tražiti od Crne Gore da se odrekne eura

Nakon otvaranja poglavlja 17  prilično je jasno da se od Crne Gore neće tražiti da ukine euro i uvede sopstvenu valutu, kazao je Pobjedi viceguverner Nikola Fabris, koji je sa guvernerom Radojem Zugićem nedavno bio u posjeti Evropskoj centralnoj banci.

“EU je prihvatila da je Crna Gora specifičan slučaj i da bi joj zahtjev za ukidanjem eura nanio značajnu ekonomsku štetu. Međutim, očekujemo da će tokom narednih godina biti razgovora o modifikaciji mastrihtskih kriterijuma, prije svega onih koji nijesu primjenjivi u slučaju Crne Gore. Konačnu riječ o ovom pitanju će imati Evropska komisija”, kazao je viceguverner.

On je dodao da se na nedavnom sastanku u Frankfurtu sa zvaničnicima Evropske centralne banke (ECB) nije razgovaralo o korišćenju eura u Crnoj Gori. Odgovarajući na pitanje da li je u Frankfurtu bilo riječi o referentnim kamatnim stopama Evropske centralne banke i kakvo kretanje se očekuje u narednom periodu, kazao je da se ne očekuju promjene u ključnim stopama, bar do ljeta sljedeće godine.

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *