Produžen rok za uvoz motornih vozila

Dodajte komentar

Zbog velikog interesovanja građana, kao i omogućavanja relizacije započetih postupaka uvoza putničkih i teretnih vozila u Crnu Goru, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva saopštilo je da će rok za primjenu novog EURO standarda biti prolongiran i isti počinje da važi od 15. novembra 2018.

” I to za upotrebljavano motorno vozilo minimalni standard EURO 4, a za novo vozilo minimalni standard EURO 6”– naveli su iz Ministarstva.

Kako su ranije prenijeli mediji, rok je bio 15. oktobar ove godine. Kako su naveli iz ministarstva saobraćaja, prilikom uvoza putničkih i teretnih vozila svako vozilo mora biti opremljeno motorom minimalnog standarda EURO 4, a novo motorno vozilo minimalnog standarda EURO.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Goru dijelu bezbjednosno-tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj. definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila”, pojasnili su u tom Vladinom resoru.

U narednom periodu Ministratstvo saobraćaja i pomorstva uradiće Studiju starosne strukture vozila po kategorijam i tipovima, koja će dati osnovne indikatore i mjere za podmlađivanje voznog parka i ujedno povećanje stepena bezbjednosti saobraćaja.

Euro 4 je naziv zakonska regulativa koji stavlja ograničenje na emisiju štetnih gasova kod novih vozila. Njom su obuhvaćena sva vozila koja se prodaju u Evropi i pravno je obavezujući za sve proizvođače.

Euro 6 motori smanjuju zagađenje i kontrolišu potrošnju goriva. Kombinovanjem različitih tehnika i biranjem onih koje su najbolje prilagođene za različite namjene vozila, proizvođač nudi svojim klijentima motore visokih performansi koji su pouzdani i imaju konkurentnu potrošnju goriva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *