Naslovne strane dnevnih novina za 27. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Napravljen korak naprijed u naplati poreskih prihoda

Crna Gora je napravila korak naprijed u pogledu bolje naplate poreza, rasta prihoda, kao i usklađivanja carinskog zakonodavstva sa evropskim propisima, smatra ministar finansija Darko Radunović. On je juče otvorio prvi dij alog o Programu reforme upravljanja javnim finansijama između Vlade i Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju u okviru Programa reforme upravljanja javnim finansijama.

Drugi dio podrške budžetu biće operativan od 2019.

Obezbjeđivanje drugog dijela programa budžetske podrške Crnoj Gori, koja bi mogla biti operativna tokom naredne godine, bila je tema jučerašnjeg sastanka guvernera Centralne banke (CBCG) Radoja Žugića i šefa kancelarije Svjetske banke (SB) Emanuela Salinasa. Žugić je kazao će CBCG, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije i unapređenje regulatornog okvira.

Privrednici protiv fiskalizacije

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga omogućiće efikasniju borbu protiv sive ekonomije i bolju naplatu javnih prihoda, ocijenili su predstavnici predlagača na jučerašnjem okruglom stolu koji je organizovala Montenegro biznis alijansa (MBA) u saradnji sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj. Predloženom zakonskom rješenju, sa druge strane, oštro su se usprotivili privrednici, tvrdeći da ga je nemoguće implementirati, te da je dovoljno unaprijediti postojeći sistem.

Dan

Sindikati ne odustaju od štrajka

Predstavnici sindikata sastaće se najkasnije početkom naredne sedmice sa ministrom rada i socijalnog staranja Kemalom Purišićem u vezi sa Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Tačan termin sastanka tek treba da se dogovori, a očekuje se da će to biti krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

Povući zakon o elektronskoj fiskalizaciji

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, prema riječima predlagača, doprinijeće boljoj naplati javnih prihoda i smanjivanju sive ekonomije, dok predstavnici privrede tvrde da je novi propis nemoguće implementirati i da je samo potrebno unaprijediti postojeći sistem.
Predstavnik Montenegro biznis alijanse Rade Bojović je pozvao Vladu da povuče nacrt zakona, jer se njime neće smanjiti siva ekonomija, a privrednicima će donijeti probleme.

EPCG bi da gradi vjetroelektranu

Vlada je fokusirana na stalni razvoj i unapređenje energetike i valorizaciju njenih potencijala, dok povećanje broja investitora pokazuje da je u poslednjem periodu vođena pametna politika u toj oblasti, ocijenjeno je na konferenciji “Sadašnjost i potencijali crnogorske energetike. Ministarka ekonomije Dragica Sekuliđ je kazala da su resorno ministarstvo i Vlada fokusirani na stalni razvoj i unapređenje energetike u cilju još bržeg održivog razvoja crnogorske ekonomije.

Pobjeda

Moguć i bojkot plaćanja PDV-a

Poslovna zajednica traži da se nadogradi postojeće rješenje, a da se odustane od elektronske fiskalizacije i povuče Nacrt zakona, saopšteno je juče na okruglom stolu pod nazivom “Analiza Nacrta zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je organizovala Montenegro biznis alijansa u saradnji sa Institutom za preduzetništvo i ekonomski razvoj.

Počela proizvodnja cigareta

Na dvije proizvodne linije Novog duvanskog kombinata (NDKP) počelaje proizvodnja, a očekuje sa da do kraja oktobra u funkciji bude i treća linija, saopštio je Pobjedi predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović. – Sada su dvije proizvodne linije u punoj funkciji, na prvoj liniji je proizvedeno 175.000 šteka ,,king sajz cigareta, koje su namijenjene za izvoz, dok je na drugoj liniji proizvedeno 17.500 šteka. Očekujem da će do kraja oktobra sve linije biti u funkciji – kazao je Vujović, koji je ove informacije dobio od menadžmenta NDKP-a.

Dogovaraju novu budžetsku podršku

Guverner dr Radoje Zugić je na sastanku sa šefom kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuelom Salinasom rekao da će vrhovna monetarna institucija, u dogovorenim rokovima, realizovati sve aktivnosti iz svoje nadležnosti koje se prvenstveno odnose na dalje snaženje supervizije i unapređenje regulatornog okvira. Na taj način će, kako je kazao, nastaviti sa davanjem punog doprinosa postizanju dogovora o programu budžetske podrške.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *