Kina kupuje luke u regionu

Najveća kineska brodarska kompanija COSCO Shipping želi da uvrsti Luku Ploče u svoje poslovne planove.

Ta kompanija radi na uspostavljanju redovnih brodskih veza kojima će ona postati odredište za uvoz i izvoz roba od 2019. godine, potvrdio je u Sarajevu Vladimir Lekić, direktor regionalnog predstavništva ove kompanije koja raspolaže trećom po veličini trgovačkom flotom na svijetu, piše Seebiz.

“BiH je za nas zanimljiva jer postoji mogućnost korišćenja različitih ulaznih luka za tržište, na tom planu mi trenutno nudimo servis preko luke Rijeka, a u nekom narednom periodu govorićemo o uvođenju servisa na luku Ploče, koja je jako značajna”, kazao je Lekić.

Istakao je da je COSCO kompanija koja je i ranije bila prisutna u BiH, kontrolišući tržište iz susjednih zemalja, a odluka da direktno uđu u BiH u vezi je s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, ali i u vezi s velikim prisustvom kineskih kompanija.

“Predstavništvo u Sarajevu donosi direktno prisustvo brodara COSCO Shipping na tržištu BiH, lokalnu podršku strankama kroz direktnu i efikasnu komunikaciju, podršku pri generisanju dodatne vrijednosti i usluge, maksimalnu efikasnost pri radu, stratešku okrenutost prema BiH špediterima”, kazala je šefica predstavništva COSCO Shipping Dragon Maritime za BiH Meliha Mujezinović.

“Vizija naše kompanije u potpunosti slijedi viziju Kine i mi smo uvjereni da će „Pojas i put“ donijeti ekonomski napredak za BiH – COSCO servisi trenutno se odvijaju preko luka Rijeka, Koper i Pirej, preko Beograda, a u planu su razvoj i ulaganjima i u BiH”, istakla je Mujezinović.

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *